Zatvorske i novčane kazne u Italiji, moguće uvođenje oštrijih regionalnih mjera

Svijet

Više od 60 miliona građana Italije suočilo se sa novim nizom sankcija i ograničenja u jeku borbe s virusom korona.

 

U pitanju su visoke novčane i zatvorske kazne i moguće uvođenje još oštrijih regionalnih mjera.

 

Novim dekretom koji broji 28 ograničenja i kazni, predviđena je novčana kazna od 400 do 3.000 evra za građane Italije koji ne poštuju mjere koje je vlada uvela u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, saopšteno je nakon sastanka italijanskog Savjeta ministara.

 

Za osobe kojima je naređen karantin zbog pozitivnog rezultata na test za virus Covid-19, a napuštaju kuću, predviđena je zatvorska kazna od jedne do pet godina jer se to smatra zločinom protiv javnog zdravlja i uzrokuje širenje epidemije, javlja izvještač “Tanjuga” iz Italije.

 

Mjesec dana po uspostavljanju prvih crvenih zona u Italiji, novim dekretom je predviđena i mogućnost regionima u Italiji da uvedu još oštrije regionalne mjere u odnosu na mjere uvedene na teritoriji cijele države, ako se poveća broj slučajevima u tim oblastima, ali u koordinaciji sa italijanskom vladom.

 

“Što više poštujete pravila, prije ćemo svi izaći napolje (iz svojih domova), s boljim načinom života”, poručio je premijer Italije Ðuzepe Konte građanima te zemlje, u kojoj je virusom korona zaraženo više od 69.000 ljudi, a više od 6.000 umrlo od posljedica tog virusa.

 

Konte je demantovao spekulacije da bi drastične mjere mogle da traju do 31. jula, kako su juče prenijeli italijanski mediji, izrazivši nadu da će restriktivne mjere “biti olakšane u što skorije vrijeme”.

 

Italija, najteže pogođena zemlja pandemijom virusa Covid-19, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja kretanja ljudi, a još nije poznato kada će vrhunac epidemije u toj zemlji.

 

Predsjednik regiona Ligurija, nadomak žarišta Lombardije i Pijemonta, Ðovani Toti ocijenio je da je, dostignut vrhunac epidemije, ali da su “slabi znaci”, ističući da su specijalisti potvrdili da će infekcija usporiti u narednim nadima.

 

“Ostanite kod kuće i idite u kupovinu svaka dva-tri dana”, kazao je Toti u obraćanju putem društvene mreže Facebook.

 

Bez strogih mjera koje je uvela Italija, prva u Evropi, 70 do 80 odsto Italijana bilo bi pogođeno virusom, a za 10 odsto populacije, što je oko 6 miliona ljudi, bila bi neophodna intenzivna nega, pokazalo je istraživanje grupe italijanskih naučnika u saradnji sa poliklinikom San Mateo u Paviji.

 

Italijanski epidemiolog i profesor higijene na Univerzitetu u Pizi, Pijerluiđi Lopalko ocenio je da bi bez uvedenih drastičnih mjera bilans bi bio kao u vrijeme španske groznice.

 

“Dva, tri dana pošto vidimo da kriva (novooboljelih) bude u konstantnom padu možemo reći da je bio vrhunac (epidemije u Italiji)”, rekao je u intervjuu za italijanski list Republika, ističući da su trenutna predviđanja nalik “vremenskoj prognozi”.

 

“Virus (Covid-19) uzrokuje tešku upalu pluća i može biti smrtnonosan za osjetljive ljude. (…) Moramo voditi računa o sebi jer, da budemo jasni, ovo je ‘španska groznica’ 2020. Covid-19 je dosta sličan zarazi od koje je od 1918. do 1920. oboljelo 500 miliona ljudi, a između 50 miliona i 100 miliona ljudi umrlo. Bilo bi tako i danas da nemamo odjeljenja intenzivne njege i da ne preduzimamo drastične mjere za sprečavanje širenja infekcije”, rekao je epidemiolog.

 

Prema listi najtraženijih pojmova kompanije Google u proteklih mjesec dana, građani Italije su najčešće pretraživali pojmove koji se, očekivano, odnose na virus Covid-19 – crvene zone, pandemija, asimptomatski, a na listi pitanja koja počinju upitnom rječju zašto prednjači “zašto je virus korona buknuo u Italiji.

 

Pojedine države, među kojima je i Kina, poslale su pomoć Italiji u vidu medicinske opreme, a zaštitne maske će biti obezbjeđene i iz modne industrije po kojoj je Italija poznata širom svijeta.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je navela da je broj novih slučajeva u Italiji sve manji manji, ali da je još rano za optimistične procene, dodajući da bi SAD mogle da postanu novi epicentar virusa.

 

Očekuje se da u Italiji ova sedmica bude ključna za rezultate strogih mjera koje je preduzela vlada te zemlje.

 

Građani Italije su sve zabrinutiji, što pokazuju i ankete, više niko ne izlazi iz svojih domova bez potrebe, ulice su puste i sve je više onih koji nose zaštitne maske i rukavice, i drže međusobnu distance.

 

Supermarketi i druge prehrambene prodavnice nastavljaju s radom, pa nema potrebe za zalihama hrane u domaćinstvima, dok radnje su koje ne spadaju u neophodne zatvorene.

 

Prema mjerama koje je italijanska vlada uvela da bi spriječila širenje virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *