EU pokrenula proceduru protiv Londona zbog kršenja sporazuma o Bregzitu

Aktuelno Svijet

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je danas da je EU pokrenula proceduru kršenja ugovora protiv britanske vlade zbog njenog spornog prijedloga zakona kojim se odustaje od dijela sporazuma o Bregzitu.

 

„Jutros je Komisija odlučila da pošalje pismo britanskoj vladi u kome je poziva da se drži obaveza. Radi se o prvoj fazi procedure kršenja (ugovora)“, objavila je fon der Lajen.

 

Evropljani su dali Velikoj Britaniji do kraja septembra, odnosno do juče, da povuku zakon.

 

U dopisu Britaniji navodi se da britanska vlada ima mjesec dana da odgovori.

 

„Poslije razmatranja odgovora ili u odsustvu odgovora, Komisija može ako bude smatrala potrebnim da odluči da izda mišljenje“, dodala je fon der Lajen. Procedura može da ide do evropskog Suda pravde.

 

Prijedlog zakona koji su u utorak usvojili britanski poslanici i koji narednih nedjelja još treba da razmotri gornji dom Lordova dovodi u pitanje obaveze koje je Velika Britanija preuzela u sporazumu o Bregzitu, usaglašenog oko njenog izlaska iz Unije.

 

Odustajanje od odredbi koje se odnose na britansku oblast Sjevernu Irsku, predvidjeno je da bi se izbjeglo vraćanje na tvrdu granicu sa Republikom Irskom, što se smatralo da je neophodno predvidjeti radi očuvanja mira na ostrvu.

 

„Taj prijedlog zakona je po samoj svojoj prirodi kršenje obaveze o dobroj vjeri predviđenoj u Sporazumu o povlačenju. Pored toga ukoliko se usvoji u sadašnjem stanju, on će biti u potpunoj suprotnosti sa protokolom za Irsku i Sjevernu Irsku“, rekla je fon der Lajen u kratkoj izjavi.

 

Britanski premijer Boris Džonson kaže da je cilj budućeg zakona da se odbrani teritorijalni integritet Velike Britanije uz osiguranje kontinuiteta razmjene između Velike Britanije i provincije Sjeverne Irske.

 

Pokretanje procedure objavljeno je u vrijeme kada britanski i evropski pregovarači od utorka vode novu rundu pregovora o svojim budućim trgovinskim odnosima. Runda treba da se završi sutra.

 

Na evropskom samitu koji počinje danas popodne u Briselu vodje EU treba da budu obaviješteni o stanju pregovora sa Londonom.

 

Velika Britanija zvanično je napustila EU 31. januara ali nastavlja da primjenjuje evropske propise do 31. decembra, što je tranzicioni period tokom koga se London i Brisel nadaju da će postići dogovor o trgovinskom sporazumu kojim će se rukovoditi njihovi budući odnosi.

 

Danas.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *