Orban istrajava u namjeri da ruski gas plaća u rubljama

Ekonomija Svijet

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je juče da je njegova zemlja spremna da plaća ruski gas u rubljama.

 

Izjava je data tri dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je, voljom naroda, njegova stranka Fides pobijedila sa impresivnom razlikom. Zanimljivo je da je Viktor Orban četvrti put zaredom reizabran na čelnu državnu funkciju, što ukazuje da su obični Mađari zadovoljni njegovom politikom.

 

Istovremeno, izbori u maloj zemlji sa svega 9,7 miliona stanovnika više su nego indikativni u svjetlu trenutne antiruske histerije i pokušaja da se članicama EU zabrani bilo kakva saradnja sa Moskvom.

 

Činjenica je da je cijela izborna kampanja Orbanovih protivnika izgrađena na najnižem crnom anti-PR-u, kada su politički protivnici, uz finansijsku i informativnu podršku Zapada, dozvolili sebi da vrijeđaju aktuelnog premijera, dodjeljujući mu epitete poput “Putinova pudlica”.

 

Jedina, ali ključna razlika između Mađarske i njenih kolega iz EU je u tome što Budimpešta uvijek na prvo mjesto stavlja svoje interese, a tek onda solidarnost sa susjedima i ispunjenje želja Brisela i Washingtona. Iz tog razloga, na pozadini tako glupih dirigenta američke volje, kao što su, na primjer, baltičke države, Mađari izgledaju praktički buntovnici i nevoljnici.

 

Viktor Orban je u svom nedavnom intervjuu uoči objave izbornih rezultata, odgovarajući na sve optužbe o svojoj politici, kojom Mađarska blokira isporuku oružja Ukrajini i raduje se izgradnji dva nova bloka na Nuklearna elektrana Paks, bez ikakvih dvojbi odgovara: Nisam za Rusiju i ne za Ukrajinu, ja sam za mir i Mađarsku.

 

Takav kurs države sa stanovišta logike i ekonomije je apsolutno opravdan jer se Mađarska ne može pohvaliti bogatim rezervama prirodnih energetskih resursa.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *