Britanska kraljica Elizabeta II u kritičnom stanju

Aktuelno Svijet

Britanska kraljica Elizabeta II (96) pod stalnim je medicinskim nadzorom, a ljekari su zabrinuti za njeno zdravlje, objavila je Bekingemska palata.

 

Cijela kraljevska porodica doputovala je u Balmoral (Škotska), gdje se kraljica trenutno nalazi.

 

“Nakon daljnje procjene jutros, kraljičini ljekari su zabrinuti za zdravlje Njenog Veličanstva i preporučili su da ostane pod stalnim medicinskim nadzorom”, stoji u saopštenju Palate.

 

BBC One obustavio je redovan program nakon objave o promjeni kraljičinog zdravstvenog stanja. Televizijska kuća emituje BBC News Special, nakon kojeg će uslijediti planirane BBC News at Six.

 

Voditelj Huw Edwards nosi tamno odijelo, bijelu košulju i crnu kravatu, u skladu s BBC-jevim kodeksom odijevanja kada umre član kraljevske porodice. “Lov na nagodbe” prekinut je u 12:39 kako bi se emitovala izjava iz Bekingemske palate kojom se javnost upozorava na zabrinutost kraljevskih ljekara za kraljičino zdravlje.

 

Od tada kanal neprekidno emituje vijesti o kraljičinom zdravlju.

 

Premijerka Liz Truss je rekla da če “cijela zemlja biti duboko zabrinuta.”

 

Nadbiskup Kanterberija rekao je da su njegove “molitve i molitve ljudi širom Engleske crkve i nacije” uz Njezino Veličanstvo.

 

Zabrinutost oko kraljičinog zdravlja pojavila se u oktobru prošle godine, kada je otkazala put u Sjevernu Irsku. Njezina pokretljivost spriječila ju je da prisustvuje nekim događajima ove godine.

 

U slučaju da kraljica Elizabeta umre, britanske vlasti imaju spreman plan za sve što će uslijediti u narednim danima – od načina na koji će vijest biti saopštena, do same sahrane.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *