Uhapšen Kristijan Krezić koji je sa Dodikom planirao veliki biznis

Aktuelno Hronika

Kristijan Krezić, kontroverzni hrvatski biznismen i nesuđeni kralj marihuane, poznat po nizu propalih projekata u Hrvatskoj, ali i u Republici Srpskoj, uhapšen je nedavno u Šibeniku, saznaje portal Istinito

 

Prema nezvaničnim informacijama, Kristijan Krezić uhašen je na području Policijske uprave šibensko-kninske i sutra bi trebalo da bude prebačen u Zagreb.

 

Hrvatski MUP odbio je da potvrdi informacije o hapšenju Krezića, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, navodeći da u ovom slučaju “ne postoji javni interes”. Iako MUP Hrvatske zvanično nije potvrdio hapšenje Krezića, nije ga ni demantovao.

 

Kristijan Krezić je proteklih godina u domaćim medijima spominjan kao jedan od bliskih saradnika Milorada Dodika, preko koga je imao  veliki uticaj u Vladi Republike Srpske. Donedavno je njegov džip mercedes G klase često viđan ispred Administrativnog centra Vlade RS, gdje se nalazi i kabinet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

 

Navodno je sa Dodikom dogovarao i pokretanje velikog biznisa u farmaceutskoj industriji koji podrazumijeva i proizvodnju marihuane u medicinske svrhe.

 

Upućeni navode da se, dok je boravio u Banjaluci, domaćim i stranim biznismenima predstavljao kao posrednik u komunikaciji sa Vladom Republike Srpske, a neki čak tvrde i da je želio doći na čelo Direkcije za investicije RS, obećavajući milijarde stranih investicija.

 

Mnogi mediji Kristijana Krezića dovode u vezu sa obavještajnim agencijama Hrvatske, pa se može zaključiti otkud i tajnovitost u vezi sa njegovim hapšenjem.

 

Poslovi Kristijana Krezića u posljednjih nekoliko godina granaju se od Švajcarske i Njemačke preko Hrvatske do Republike Srpske. Krezić se predstavljao kao biznismen sa velikim idejama i projektima, ali je za sobom uglavnom ostavljao dugove i nedovršene projekte.

 

Krezić je u Koprivnici u Hrvatskoj najavio investicije u biznis sa farmaceutskim preparatima na bazi indijske konoplje vrijedne oko 200 miliona EUR, ali je taj biznis ubrzo propao.

 

 

 

U posljednje dvije godine često je viđan u Banjaluci, koja mu je bila utočište od sudskog progona. Osnovao je desetak preduzeća iza kojih su ostali dugovi prema državi i radnicima.

 

Komisija za hartije od vrijednosti (KHoV) Republike Srpske njegovom Društvu za upravljanje investicionim fondovima “Strategic Investment” oduzela je dozvolu za rad i prije nego što je započelo bilo kakav oposao.

 

Biznis sa fondovima samo je jedan od mnogih neuspješnih projekata koje je Krezić započeo u Republici Srpskoj nakon što je slično pokušao i u Hrvatskoj.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *