Vučić ne želi zamrznuti konflikt

Društvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija, opcija Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini.

– Rješavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju – istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imaju dvije realne opcije.

„- Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta – rekao je predsjednik Srbije i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekaju neke bolje prilike za Srbiju u budućnosti.

– Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rješenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumijem svjetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo – rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

– Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi“ – uvjeren je predsjednik Srbije.

– „Za nas je važno rješenje, pa i poslije ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Sstrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina“ – rekao je Vučić.

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cijenu zauzme sjever Kosova, ostvari suverenitet.

– Namjera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska poslije Oluje dovela do švršenog čina, da se isto dogodi na sjeveru Kosova i Metohije – rekao je Vučić.

Dijalog samo po principu: ostvarimo dogovoreno, pa idemo dalje

– Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja – rekao je Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

– Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, vidjećemo – rekao je on.

On je dodao da je problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavajaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

– Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju porcesa, odnosno da ono što je dogovoreno mora i da se ispoštuje, a, kada to ispunite, bićemo spremni da razgovore nastavimo – poručio je Vučić.

On je objasnio da će atmosferu koja je stvorena hapšnjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da povjerenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da damo i pružimo sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera poslije događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsjednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo – urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja svera KiM.

– Nije tu bilo riječi samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sjever – objasnio je Vučić.

On je zahvalio članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *