Laktaši ignorišu Dodikov izborni zakon, žele novac od CIK BiH

Aktuelno Društvo

U Nacrtu rebalansa budžeta Laktaša za 2024. godinu uvršteno je i 110.000 KM koje bi ovoj lokalnoj zajednici trebalo da doznači Centralna izborna komisija BiH za troškove održavanja predstojećih lokalnih izbora

 

Skupština Grada Laktaši na današnjoj 34. redovnoj sjednici usvojila je Nacrt rebalansa budžeta za 2024. godinu u iznosu od 48.400.000 KM, što je više za 6,4 miliona u odnosu na planirani budžet. Tim nacrtom je, između ostalog, predviđeno i 110.000 KM za finansiranje troškova održavanja izbora i naknade biračkih odbora za provođenje lokalnih izbora u BiH koje bi CIK BiH trebalo da raspiše početkom maja.

 

Zanimljivo je da Laktaši, osnovna izborna baza lidera SNSD Milorada Dodika, ne čekaju da na snagu stupi nedavno usvojeni Izborni zakon RS, već su spremni da prihvate novac Centralne izborne komisije BiH, a shodno tome i da provedu izbore po Izbornom zakonu BiH.

 

Riječ je o dijelu sredstava od ukupno 7,4 miliona KM, koje je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić (SNSD) početkom aprila odobrio Centralnoj izbornoj komisiji za provođenje lokalnih izbora, postupajući po Zakonu o finansiranju institucija BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg formalno ne priznaju vlasti Republike Srpske.

 

 

Odbornik SDS u Skupštini Grada Laktaši Sanjin Ćetojević kaže da su bili zatečeni prijedlogom gradonačelnika Laktaša Miroslava Bojića (SNSD), koji je ovu stavku predložio u okviru Nacrta rebalansa budžeta Grada Laktaši za 2024.

 

– Želimo ukazati na još jednu ogoljenu prevaru, nakon što je generalni sekretar SNSD i ministar finansija i trezora BiH Amidžić odobrio sredstva za CIK, a sada i načelnik Bojić predlaže u rebalansu budžeta Grada Laktaši za 2024. godinu sredstva Centralne izborne komisije BiH. Iz ovoga je jasno da je Narodna skupština RS, usvajajući Izborni zakon Republike Srpske, još jednom poslužila u svrhu predizbornog marketinga vladajuće stranke, jer SNSD na terenu ne radi ono što priča u javnosti, tako da se unaprijed vidi da od primjene Izbornog zakona RS nema ništa, ističe Ćetojević.

 

 

Na posljednoj sjednici Narodne skupštine usvojen je Izborni zakon RS, po kojem se na teritoriji Republike Srpske više neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u Republici Srpskoj. Narednih dana o ovom zakonu će morati da se izjasne klubovi u Vijeću naroda RS, a očekuje se da će klubovi Bošnjaka i Hrvata pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa ovim zakonom.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *