Banjaluka: Balaban ostaje predsjednik Gradske skupštine

Društvo

Srđan Amidžić, nosilac liste SNSD, koji je osvojio više od 10.000 glasova, kandidat je za načelnika odjeljenja za finansije u Banjaluci.

Kako navode izvori „EuroBlica“, kombinacija u kojoj je Amidžić pominjan kao predsjednik Skupštine Grada, više nije aktuelna. Uprkos osnovanoj sumnji da su pojedini kandidati DNS u poredizbornoj kampanji „igrali“ protiv Igora Radojičića, SNSD je ipak progutao „gorku pilulu“ i nagodio se sa starim kaolicionim partnerom, pa će DNS kadrovi zadržati fotelje iz prošlog mandata.

Vera Sladojević će, po ovoj kombinatorici, ostati direktorka Centra za socijalni rad, Novo Grujić „Depota“, a Ostoja Barašin Turističke organizacije, dok će Skupštinom Grada i u novom sazivu predsjedavati Budimir Balaban.

– Nije tačno da smo vodili kampanju protiv Radojičića. Na pet skupova smo ga otvoreno podržali, predsjednik našeg gradskog odbora Nedeljko Čubrilović je pozvao birače da glasaju za njega. Istina, u nekim situacijama smo bili uzdržani, ali takva je politika – kaže Novo Grujić iz DNS.

I bez DNS, SNSD bi imao većinu, ali vrlo tijesnu, sa 16 ili 17 od 31 odbornika, što bi bio prevelik rizik.

Druga brojka koja pobjednicima zadaje glavobolje jeste manjak raspoloživih fotelja. Od 14 gradskih preduzeća i ustanova, samo u četiri – Vodovodu, Gradskoj razvojnoj agenciji, Depotu i Akvani, direktorima mandat ističe u ljeto iduće godine, dok su ostali rukovodioci tek na polovini mandata.

S druge strane, devet načelničkih fotelja u Gradskoj upravi ne može da zadovolji sve apetite učesnika u pregovorima. Situaciju dodatno komplikuje prestrojavanje u pojedinim strankama, podstaknuto izbornim rezultatima, tako da, na primjer, u Socijalističkoj partiji jaču pregovaračku poziciju ima Milan Milaković, sa više od 2.000 osvojenih glasova, nego Radenko Komljenović, koji je kao predsjednik Gradskog odbora SP i nosilac liste, dobio upola manje glasova.

Milaković je u kombinaciji za potpredsjednika Skupštine Grada, mada je na ovu fotelju oko bacio i „manjinac“ Saša Čudić, kojem na ruku ide zakon po kome predsjednik i potpredsjednik SG ne mogu biti iz istog naroda.

Bitka za Banski dvor

Pozicija direktora KC Banski dovr, tvrde naši izvori, ponuđena je Ujedinjenoj Srpskoj, ali je Stevandićeva stranka tu ponudu odbila i traži mjesto načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Aktuelni direktor Banskog dvora Milorad Petrić iduće godine ide u penziju, a kao njegov mogući nasljednik pominjan je kompozitor Mladen Matović, blizak pobjedničkoj struji SNSD.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *