Peskov: Ne žuriti sa zaključcima ko stoji iza ubistva Karlova

Svijet

Prerano je da se zaključi ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nakon što je Turska za to ubistvo optužila muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

“U ovom slučaju, ne treba žuriti sa zaključcima prije nego što istraga utvrdi, kao što je rekao naš predsjednik Vladimir Putin, ko stoji iza ubistva ambasadora”, rekao je Peskov novinarima, prenosi AFP.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu prethodno je juče američkom državnom sekretaru Džonu Keriju u telefonskom razgovoru rekao da Turska vjeruje da iza ubistva ambasadora stoji muslimanski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u egzilu u SAD.

Na to je Keri rekao da je zabrinut zbog retorike koja dolazi iz Turske u vezi sa američkom umiješanošću ili podrškom ubistva ambasadora i dodao da su takve tvrdnje apsurdne i neistinite, prenio je njegov portparol Džon Kirbi.

Kako prenosi “Hurijet”, turske vlasti, koje optužuju Gulena i za neuspjeli državni udar u julu, sada istražuju moguću povezanost Altintasa sa Gulenom, pogotovo jer je Altintas tog 15. jula javio policiji, gdje je tada radio, da je bolestan.

Turski mediji navode i da je zbog ubistva privedeno 13 osoba, među kojima su i rođaci Altintasa.

U međuvremenu, 18 ruskih istražitelja je juče stiglo u Ankaru kako bi pomoglo u istrazi, nakon što su to dogovorili predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *