Vjernici plivali za Časni krst, među pobjednicima i djevojka

Društvo

Smrzla voda nije spriječila najodvažnije plivače u trci za Časni krst, u Zvorniku pobedila djevojka!

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista za koji se tradicionalno među vjernicima vezuje i običaj plivanja za bogojavljenski krst.

U ovoj disciplini svake godine učestvuju najodvažniji i fizički najspremniji, a ove godine je plivanje za krst, uprkos surovoj zimi, organizovano u svim većim gradovima na rijekama Srpske.

Kadet Policijske akademije odnio pobjedu u Banjaluci

U Banjaluci je do Časnog krsta prvi doplivao Đorđe Rađenović (20), kadet Policijske akademije.

On je uspio da pobijedi u oštroj konkurenciji od 40 učesnika.

Đorđe je plivao prvi put, a cilj mu je, kako kaže, da do krsta prvi stigne tri puta.

Ponosan je i srećan, i naglasio je da će pobjedu proslaviti za porodicim, prijateljima, djevojkom i kadetima akademije.

U Zvorniku pobijedila djevojka

Zvorničani koji su danas prisustvovali bogojavljenskom plivanju za časni krst su bili iznenađeni jer je gustu konkurenciju nadmašila i u plivanju pobijedila jedna osamnaestogodišnja djevojka.

Naime u plivanju za časni bogojavljenski krst na Zvorničkom jezeru učestvovalo je 20 takmičara iz Loznice, Bijeljine, Vlasenice, Sokoca, Milica i Zvornika, a prva je do krsta stigla 18-godičnja Milana Mijatović iz Celopeka kod Zvornika.

Trebinjac za krst pliva deceniju i po

Prvi do bogojavljenskog krsta u rijeci Trebišnjici danas je stigao Trebinjac Petar Marić (46), koji za časni krst pliva više od deceniju i po.

U tradicionalnom plivanju za časni krst učestvovalo je pedesetak plivača iz Trebinja, najmlađi je bio Dimitrije Škrivan (12), a najstariji Dragan Bodiroga (60).

U Prijedoru Drljača opet najbolji

Pobjednik četvrtog plivanja za Časni krst u Prijedoru je Danijel Drljača koji je bio najbolji u ovoj disciplini i tokom prethodne tri godine.

-Ove godine je voda bila najhladnija voda, ali ponosan sam što sam učestvovao i drago mi je što sam pobijedio i ovaj put – rekao je Drljača.

U rijeci Sani bilo je 40-tak plivača. Prethodno je služena liturgija u prijedorskom hramu Svete Trojice a potom je Bogojavljenska litija prošla ulicama grada Prijedora. Ovo plivanje u osveštanoj rijeci pratio je veliki broj Prijedorčana sa obala Sane.

Prvo plivanje za Časni krst u Mostaru

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje održano je prvi put na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

Pet hrabrih mladića iz naselja Ortiješ zaplivalo je u hladnoj Neretvi, a prvi je do Bogojavljenskog krsta doplivao Đorđe Medan, inače golman u Fudbalskom klubu “Zrinjski”.

Paroh Druge mostarske parohije sveštenik Branimir Borovčanin služio je jutros u Blagaju liturgiju i pričestio plivače, a zatim organizovao plivanje za časni krst.

“Na današnji dan se osveštavaju sve vode, tako smo i mi blagoslovili Neretvu. Nadam se da će ovaj događaj prerasti u tradiciju i da će sljedeće godine biti više učesnika”, rekao je Borovčanin.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *