Održana konferencija narodnjačkih partija na Jahorini

Politika

Konferencija ”Evropska budućnost BiH i uloga narodnjačkih partija u kreiranju stabilnog političkog okruženja” u organizaciji Partije demokratskog progresa i Fondacije ”Konrad Adenauer Štiftung” okupila je juče na Jahorini brojne predstavnike političkog života i diplomate u BiH.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i zastoju u sprovođenju potrebnih reformi izazvanih djelovanjem izvan institucija BiH.

Predsjednik PDP Branislav Borenović i direktor Fondacije ”Konrad Adenauer Štiftung” Karsten Dimel podsjetili su na značaj Deklaracije narodnjačkih partija u BiH iz 2014. godine.

Takođe, naglasili su značaj teksta deklaracije koju je Partija demokratskog progresa nedavno predložila koalicionim partnerima na nivou BiH, a kojom bi bilo kreirano stabilno političko okruženje temama koje bi govorile isključivo o budućnosti u BiH, bez vraćanja u prošlost.

Učesnici su istakli da je neophodno kreirati dijalog afirmisanjem evropskih vrijednosti uz međusobno povjerenje, ekonomskim reformama koje imaju mjerljiv napredak i poštovanjem različitosti u BiH, te naglasili potrebu njegovanja dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u okruženju.

Na konferenciji, osim organizatora iz PDP, učestvovale su delegacije SDS na čelu sa liderom partije Vukotom Govedaricom, HDZ predvođena potpredsjednicom Lidijom Bradarom, te HDZ 1990 na čelu sa predsjednikom Ilijom Cvitanovićem. O

sim predstavnika političkih partija, konferenciji su prisustvovali i amabasadori Srbije u BiH Stanimir Vukićević, Velike Britanije Edvard Ferguson, Češke Jakub Skalnik, kao i predstavnici ambasada Njemačke, Mađarske, Norveške i Makedonije.

Predstavnici Stranke demokratske akcije takođe su bili pozvani na konferenciju.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni i u narednom periodu i da bude organizovano još nekoliko tematskih konferencija na kojima bi se razgovaralo o traženju rješenja u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i javnog servisa, kao i korištenju sredstava iz evropskih fondova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *