Mektić: Migranti mogu postati ozbiljan problem

Aktuelno

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je da nezakonite migracije mogu postati ozbiljan bezbjednosni i humanitarni problem u BiH ako se ne obezbijede uslovi za efikasnu borbu protiv ove pojave.

On je upozorio da nadležna tijela mogu da izgube kontrolu nad migracionim tokovima ako se trend nezakonitih migracija bude uvećavao.

U odogovoru poslaniku u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borjani Krišto koja je postavila pitanje o ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u BiH, Mektić navodi da je BiH izgradila institucionalnu i administrativnu strukturu upravljanja migracijama i azilom koja je bila dovoljna da BiH uspješno vodi imigracionu i azilantsku politiku u periodu dok se nije suočila sa pojačanim nezakonitim migracijama.

Iako mjerodavne institucije u BiH i dalje kontrolišu nezakonite imigracije i koordinišu djelovanje u oblasti međunarodne zaštite, Mektić navodi da je neophodno obezbijediti dodatne kapacitete za smještaj, kontrolu i upravljanje povećanim brojem tražilaca azila i nezakonitih migracija, prenosi portal “Vijesti”.

Kao postavljeni prioriteti BiH u oblasti migracija i azila navedeni su jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice radi sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, jačanje Službe za poslove sa strancima s ciljem veće efikasnosti u borbi protiv nezakonitih migracija, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta, te jačanje kapaciteta u oblasti azila.

Navodi se da Ministarstvo bezbjednosti BiH radi na izradi informacije sa prijedlogom mjera koje je potrebno hitno poduzeti sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega, sa istočnim susjedima BiH.

Od 1. januara do 16. aprila znatno je povećan broj ilegalnih migranata. Granična policija BiH ih je u ovom periodu otkrila 2.238, od kojih je Službi za poslove sa strancima predala 804. Namjeru za azilom izrazilo je 1.357 lica, a zahtjev su podnijela 282 migranta.

Mektić je istakao da je trenutna procjena stanja bezbjednosti u BiH zadovoljavajuća, te da policijske agencije u BiH aktivno prate sva moguća dešavanja usmjerena na eventualno ugrožavanje bezbjednosti BiH.

On ističe da se razmjenjuju obavještajna saznanja među bezbjednosnim agencijama u BiH i u skladu sa procjenom preduzimaju odgovarajuće preventivno-represivne mjere.

Prema njegovim riječima, postoje i vrlo detaljna saznanja, informacije i dokumentacija o aktivnostima ekstremističkih grupa na području BiH i u regionu.

“Ove grupe, u zavisnosti od profila djelovanja, mogu se podijeliti na one koje promovišu ekstremna religijska, nacionalistička, unitaristička i separatistička stanovišta, a neke izražavaju spremnost i na nasilne akcije. Pojedine od ovih grupa su međusobno ideološki povezane sa srodnim organizacijama na području Balkana, te sa određenim kriminalnim strukturama u regionu”, naglasio je Mektić.

On navodi da neki članovi ovih grupa od ranije imaju iskustva u borbenim aktivnostima i dobro poznaju oružje, a neki su bili dio organizovanih kriminalnih mreža ili su to i sada.

“Obavještajni podaci ukazuju na sumnje u moguću zloupotrebu određenih lovačkih, streljačkih i ersoft klubova koji bi mogli biti iskorišteni za regrutovanje novih članova ekstremističkih grupa. Iste sumnje javljaju se i u vezi sa aktivnostima nekih humanitarnih organizacija i udruženja građana”, navodi se u Mektićevom odgovoru poslaniku Borjani Krišto.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *