Podijeljeni resori u novoj vladi RS, čeka se sjednica Narodne skupštine

Aktuelno

Istinito saznaje da je polovina resora, namijenjena koalicionim partnerima SNSD-a, već podijeljena. Poznata su i imena većine budućih ministara, dok SNSD još kalkuliše sa imenima svojih ministara.

Iako su lider SNSD Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović najavljivali novu Vladu RS do 10. ili 15. decembra, izvjesno je da ona ipak neće biti formirana tako brzo. U međuvremenu je izmijenjen Zakon o republičkoj upravi koji mijenja djelokrug poslova u pojedinim ministarstvima, uvodi nove resore i mijenja status pojedinih ministarstava. Ovaj zakon treba da potvrdi i Vijeće naroda RS koje još nije konstituisano, a zatim može da ide na objavu u Službeni glasnik RS. To su razlozi zbog kojih kabinet Radovana Viškovića još nije formiran.

Predsjednica RS Željka Cvijanović saopštila je da joj je poznat sastav buduće vlade, ali da će detalje o tome, ipak, saopštiti mandatar Radovan Višković na narednoj sjednici Narodne skupštine, za koju se još ne zna pouzdano kada će biti održana.

– Vlada će sada biti nešto malo šira, u smislu više koalicionih partnera, nego ranije. To daje neku dodatnu sigurnost i u parlamentu, jer će postojati komotna većina. Mislim da će biti i kvalitetnija rasprava, jer je ranije postojala blokovska podjela u kojoj je postojalo apsolutno nerazumijevanje. Dobro je što je napravljena ova širina i podrška u kojoj vidim veliku šansu, rekla je Cvijanovićeva.

U novoj vladi šest stranaka, pola resora SNSD-u

Ono što je izvjesno jeste da će novu Vladu RS, osim dosadašnjih koalicionih partnera SNSD-DNS-SP činiti i NDP Dragana Čavića, Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića i, za sada samo Nezavisni demokratski klub u Narodnoj skupštini, Nedeljka Čubrilovića. U budućoj izvršnoj vlasti, iako je ranije najavljivano, neće participirati bivši SDS-ovci okupljeni oko Obrena Petrovića.

Istinito saznaje da je polovina resora, namijenjena koalicionim partnerima SNSD-a, već podijeljena, a poznata su i imena većine budućih ministara.

DNS-u će pripasti Ministarstvo saobraćaja i veza za koje se još ne zna ko će ga voditi, ali se pretpostavlja da bi to mogao da bude Dragutin Rodić, i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave na čijem čelu najvjerovatnije ostaje Lejla Rešić.

SP-u, kako stvari stoje, pripadaju Ministarstvo energetike i rudarstva koje bi trebalo da vodi Petar Đokić, iako su se oko tog resora, za koji je zainteresovan i SNSD lomila koplja. Socijalistima pripadaju i Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, s tim što će na čelu jednog od resora morati da bude ministar iz reda bošnjačkog naroda. Kao potencijalni kandidati za ministra rada pominju se Milenko Savanović, Dragutin Škrebić i novopečeni socijalista Slobodan Župljanin. Socijalisti će u raspodjeli direktorskih mjesta najvjerovatnije ostati bez Šuma RS.

NDP-u će pripasti jedan resor i to novouspostavljeno Ministarstvo privrede i preduzetništva. Kao bonus, NDP navodno dobija i mjesto direktora Elektrokrajine, ili Puteva RS.

Ujedinjenoj Srpskoj trebalo bi da pripadne Ministarstvo prosvjete i kulture, a na njegovom čelu će najvjerovatnije biti Natalija Trivić.

Nedeljku Čubriloviću i njegovoj još uvijek bezimenoj stranci pripašće Ministarstvo trgovine i turizma. Od direktorskih pozicija pripašće im JP Autoputevi RS i JP Vode RS.

SNSD krije imena svojih ministara

SNSD-u ostaje da imenuje ministre u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Prema dosadašnjim saznanjima, resor finansija vodiće aktuelna direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović, ali još uvijek nije sigurno hoće li Dragan Lukač ostati na čelu MUP-a, jer navodno ima podršku predsjednice RS, ali ne i lidera stranke Milorada Dodika.

Anton Kasipović najvjerovatnije ostaje u Ministarstvu pravde. Ministarstvo zdravlja će, sasvim izvjesno, voditi Alen Šeranić, dok će Srebrenka Golić takođe ostati na čelu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo vodiće Srđan Rajčević.

Tegeltija odlazi, moguće i Lukač

Iako je aktuelni ministar finansija RS Zoran Tegeltija pominjan kao budući predsjedavajući Savjeta ministara, Istinito saznaje da on to najvjerovatnije neće prihvatiti, nezadovoljan što nije ostao u Vladi RS. Navodno, Tegeltija je bacio oko na direktorsku fotelju u Novoj banci, čiji je najveći akcionar odnedavno jedan od pripadnika tzv. “Mrkonjićkog klana”, Mladen Milanović – Kaja.

Tegeltijin ostanak u novoj vladi navodno je zagovarala predsjednica RS Željka Cvijanović, ali Dodik nije uslišio njene želje. Slična borba, tvrde izvori Istinito, vodi se i oko MUP-a, na čijem čelu bi Cvijanovićeva ponovo rado vidjela Dragana Lukača.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *