BORCI NA ULICAMA
Rok za ispunjenje zahtjeva 21. septembar!

Aktuelno

Predstavnici boraca iz istočne Hercegovine okupili su se na platou gradskog parka u Trebinju, gdje je održan protest upozorenja. Borci traže bolji položaj za ovu kategoriju, rješavanje nagomilanih problema i život dostojan čovjeka za sve one koju su stvarali Republiku Srpsku.

 

Borcima je dosta nepravde, poručeno je iz Trebinja sa protesta upozorenja. Branili su i odbranili Republiku Srpsku, a danas, 25 godina nakon rata, za djecu poginulih boraca i demobilisane borce i dalje nema posla, nalaze se na margini društva i godinama čekaju na rješavanje jednih te istih zahtjeva.

 

“Natjerala nas je nepravda, svake godine sve je crnje i crnje. Borci su gurnuti u kraj, a na površinu su isplivali oni koji nisu stvarali Republiku Srpsku”, kaže Veselin Vujović iz Boračke organizacije u Bileći.

 

“Stalno imamo iste zahtjeve. Sramota me je od mojih saboraca da ponavljam ovo, a ništa nismo uradili. Čega se bojimo ako se nismo bojali u ratu? To je poruka slobodarskog i ustaničkog Nevesinja”, ističe Vojin Gušić iz nevesinjskog Odbora ratnih vojnih invalida.

 

Većina govornika na skupu izrazila je nezadovoljstvo odlukom da se udruženju takozvanih stvaralaca Republike Srpske dodijele značajna novčana sredstva, što je proteklih dana izazvalu pravu buru u Republici Srpskoj.

 

“Niko ne spori ono što su oni uradili. Međutim, zahtjevi su nerealni i nemoralni. Poštujemo to što ste uradili, ali često kažem: Sve što su oni uradili, ne može biti teže od jedne noći provedene na Đokinom tornju, pa čak i sada u miru”, kaže Dejan Bodiroga iz Boračke organizacije Trebinja.

 

“Pola boraca prve kategorije danas umire od gladi. Za koga smo borili? Za Luku Petrovića i Božidara Vučurevića, koji je preokrenuo priču”, pita se demobilisani borac Duško Živanić.

 

Borcima iz Hercegovine pridružili su se i saborci iz sarajevsko-romanijske regije. Zajedno su se borili u ratu, a sada je došlo da vrijeme da vode zajedničku borbu i u miru. Protest u Trebinju je upozorenje, a ukoliko se ne ispune njhovi zahtjevi, svi borci iz Republike Srpske zajedno će izaći pred Narodnu skupštinu u Banjaluci.

 

“Ovo je zadnji trenutak, a kakvi protesti će biti, to će zavisiti od Narodne skupštine i Vlade. Ne tražimo previše, to su realne stvari koje se mogu usvojiti”, kaže predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac.

 

Predstavnici boraca od vlasti Republike Srpske, između ostalog, traže da svaki borac dobija mjesečni borački dodatak, prvenstveno nezaposleni borci, kao i da se povećaju lične i porodične invalidnine, da se izvrši uplata doprinosa za ratni staž, te da se hitno sazove tematska sjednica Narodne skupštine, na kojoj će se usvojiti dinamika ispunjavanja svih zahtjeva. Rok za rješavanje zahtjeva je 21. septembar ove godine.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *