Sud BiH poništio odluku CIK-a, Stevandićeva US ide na izbore!

Aktuelno

Apelaciono odjeljnje Suda BiH uvažilo je žalbu Ujedinjene Srpske i poništilo odluku Centralne izborne komisije BiH o poništenju prijave ove stranke za učešće na lokalnim izborima.

 

CIK BiH je svojom odlukom od 7.oktobra poništio ovjeru za učešće na izborima stranke Ujedinjena Srpska, a njenog lidera Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

 

Ova odluka CIK BiH, uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, koji je prema tumačenju CIK, predstavljao kršenje Izbornog zakona BiH. S obzirom da je ova stranka i ranije kažnjavana, CIK je izrekao najdrastičniju kaznu.

 

Predsjednik US Nenad Stevandić, rekao je tada da je odluka neprihvatljiva i neodrživa i najavio žalbu Sudu BiH. Žalbe su podnijeli i drugi funkcioneri US.

 

CIK je u obrazloženju odluke tvrdio da je Stevandić imao plaćeno oglašavanje prije početka kampanje i da je u tim aktivnostima širio nacionalnu, vjersku u rasnu mržnju.

 

Ipak, Sud BiH nije našao dovoljno dokaza da bi prihvatio odluku CIK koja je odbijena “iz formalnih razloga” i odluka Suda BiH konačna je.

 

U Centralnoj izbornoj komisiji iznenađeni su presudom. Odluka Izborne komisije da se Ujedinjena Srpska i njen lider Nenad Stevandić kazne maksimalnom kaznom, predviđenom Izbornim zakonom BiH, sadržavala je 12 gusto kucanih strana na kojima je elaborirana taakva odluka.

 

Sud BiH je, kako saznajemo, morao donijeti odluku kakvu je donio jer CIK “nije ispunio formalne pretpostavke” svog odgovora.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *