Zašto Eko toplane nabavljaju mazut, ako je grijanje na drvo jefinije?

Društvo

Zbog čega preduzeće “Eko toplane” ove godine nabavlja 1.500 tona mazuta, kada se gradske vlasti hvale da Banjaluka sada ima ekološki prihvatljivo grijanje na drvnu sječku, upitali su danas iz Banjalučkog SDS.

 

Oni kažu da je, po svemu sudeći, kod preduzeća “Eko toplane” ekološko samo ime.

 

„Gradonačelnik Igor Radojičić godinama obmanjuje javnost, tvrdeći da je jeftinije grijanje na drvnu sječku, iako je evidentno da se Banjaluka ne može grijati ovim energentom“, kaže Željko Raljić, član Izvršnog odbora GO SDS Banjaluka.

 

Tvrdi da je to razlog zbog kojeg preduzeće „Eko toplane“ nabavljaju mazut i na nezakonit i netransparentan način iznajmljuje postrojenja stare „Toplane“, koja je bila u vlasništvu grada.

 

 

„Mazut nabavljaju po prijateljskoj liniji od HIFE, po nalogu zamjenika gradonačelnika Srđana Amidžića“, precizirao je Raljić.

 

On pojašnjava da se nabavljenom količinom mazuta ne može grijati grad, ali da se može dogrijavati sistem, što nova toplana i čini od kako je počela sa radom koristeći se postrojenjima stare toplane.

 

„Iznajmljivanje postrojenja stare toplane omogućava Mićo Milovanović, koji se već duže od četiri godine nalazi na mjestu vršioca dužnosti direktora Toplana a.d. Banja Luka i to nezakonito, što mu omogućava gradonačelnik“, kazao je Raljić.

 

aša Lovrić član Izvršnog odbra SDS kaže da je, po svemu sudeći, kod preduzeća “Eko Toplane” ekološko samo ime.

 

Podsjetio je da su gradske vlasti i novi vlasnici građane uvjeravali da će se Banjaluka grijati isključivo na biomasu, koja se, za razliku od nabavljenog mazuta, smatra ekološki prihvatljivijim gorivom.

 

„Tražimo od vlasnika „Eko toplana“ i njihovih partnera gradskih vlasti da javno objave podatke o nabaci energenata u ovoj godini. Takođe tražimo da objave iz kojih zemalja se oni nabavljaju“, rekao je Lovrić.

 

On navodi da velika emisija pepela i dima, koje izbacuje nova toplana, budi opravdanu sumnju u ispravnost sistema za prečišćavanje.
„Pozivamo rukovodstvo “Eko toplana” da kažu da li je od puštanja u pogon njihove toplane vršen remont filtera“, rekao je Lovrić .

 

On kaže i da su u ugovoru između nove toplane i Grada mnoge stari ostale nedorečene.

 

„Nova toplana koja je u privatnom vlasništvu, koristi kotlove, ali i toplovodnu mrežu, koji su u vlasništvu grada Banjaluke. Nejasno je da li „Eko toplane“ sada plaćaju bilo kakav vid nadoknade Gradu za korištenje njihovih sistema“, rekao je Lovrić.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *