Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog ikone

Aktuelno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je boravio u Tužilaštvu BiH gdje je saslušan u vezi sa ikonom Sv. Nikole koju je poklonio Lavrovu.

 

– Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao “Ikona”. Više informacija ili detalja, u ovom trenutku ne možemo davati, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Dodikovo saslušanje zbog afere Ikona uslijedilo je nedugo nakon što je ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič nedavno boravio u Sarajevu gdje se sastao sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković i glavnim državnim tužiocem Gordanom Tadić.

 

Ukrajina je zatražila od vlasti BiH izuzimanje ikone i omogućavanje dolaska ukrajinskih eksperata koji bi zajedno sa domaćim ekspertima utvrdili sve okolnosti vezane za spornu ikonu.

 

Dodik je 14. decembra prošle godine ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH, poklonio 300 godina staru ikonu Svetog Nikole, za koju su mediji bliski vlastima u RS naveli da je iz Luganska.

 

Potom su reagovale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na listi kulturnog blaga Ukrajine.

 

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov putem Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

 

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odnio je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu.

 

Dodik je kazao da je ikonu dobio na poklon od “jednog čovjeka, kome ne zna ni ime”, dodavši da je ona bila porodično nasljeđe tog čovjeka.

 

Istinito

 

Tagged