Odobrena upotreba ruske vakcine u RS

Aktuelno

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH danas je dala zeleno svjetlo za upotrebu ruske vakcine u Republici Srpskoj.

 

Dvije hiljade doza ruske vakcine Sputnik V u petak je uvezeno u BiH, a odmah su uzorci poslati u Kontrolnu laboratoriju na ispitivanje kvaliteta i kontrolu vrijednosti parametara.

 

Pored uzoraka, službenici Agencije za lijekove BiH su pristupili i pregledu dokumentacije koju je uvoznik dostavio, na osnovu koje se takođe odlučivalo o odobrenju.

 

– Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je izvršila provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara. S obzirom na navedeno, stekli su se uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac”, saopštila je Agencija za lijekove.

 

Sada kada je vakcina Sputnik V dobila dozvolu za upotrebu u BiH, nakon što je uvezeno interventnim putem, u narednim danima se očekuje da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske počne imunizaciju hiljadu osoba.

 

Prema prvim najavama to će biti zdravstveni radnici. Republika Srpska u ovom i idućem mjesecu očekuje ukupno 400.000 doza ruske vakcine, te prve kontingente Pfizerove i kineske vakcine.

 

Kako smo već pisali, Republika Srpska je prvih 2.000 doza platila 64.000 KM.

 

Klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *