Epidemiolozi predlažu oštrije mjere protiv korone

Aktuelno Društvo

Medicinski dio Kriznog štaba Srbije predložio je vanredno stanje i zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpi, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon za RTS.

 

– Ovakve mere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski deo Kriznog štaba tražio, daleko oštrije smo tražili, da sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i pumpi, da bi se shvatila situacija, ne samo radi shvatanja, već i radi toga da se prekine lanac transmisije, rekao je Kon.

 

Kon je dodao da vanredno stanje nema alternativu i da medicinski dio Kriznog štaba zna da je ovakva mjera ekonomski udar.

 

„Bez obzira na to, to je mera koja štiti živote, i to moramo otvoreno i javno da kažemo. Predlog je da mora da se zabrane nezaštićeni kontakti”, ističe Kon.

 

Kon navodi da nije bilo riječi o tome koliko bi trajao policijski čas, već, kako navodi, „veoma značajna je odluka da li će biti vanrednog stanja ili ne“.

 

Kon objašnjava i da je zbog širenja virusa ugrožena vakcinacija.

 

„Isti ljudi koji su bili u crvenoj zoni sada rade na vakcinaciji, ne možete jedno i drugo, iscrpljenost je izvan svih granica, ne može to više da se toleriše”, navodi on.

 

Kon je rekao da je prisustvo britanskog soja virusa dokazano u Srbiji i da će uz iste mjere ovaj soj virusa efikasnije da se prenosi.

 

Medicinski dio Kriznog štaba Vlade Srbije predložio je 1. marta uvođenje policijskog časa i uvođenje vanrednog stanja kako bi se smanjio broj zaraženih u zemlji, rekao je na konferenciji za novinare član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Tokom prethodnog vikenda u Srbiji bilo je skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

 

U posljednja 24 sata u Srbiji je još 16 osoba umrlo od posljedica zarazne bolesti COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U istom periodu registrovano je 3.469 slučajeva infekcije korona virusom među 13.286 testiranih osoba.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *