Borenović: Jasna sprega vladajuće oligarhije sa međunarodnim kreditorima!

Aktuelno Politika

– Poruke predstavnika MMF-a u BiH da su oni, isto kao i BiH vladar SNSD, protiv ukidanja akciza na šest mjeseci, protiv smanjenja PDV-a i da su protiv jeftinije cijene struje, pokazuje jasnu spregu vladajuće oligarhije sa određenim međunarodnim kreditorima, koja se ogleda u principu da im se omogućava veliko zaduživanje i nenamjensko trošenje budžetskog novca, bez jasnih kontrolnih mehanizama i adekvatnih mjera za zaštitu životnog standarda građana i posrnule privrede – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

 

Borenović ističe da se, umjesto da se od skoro milijadu i po KM više prikupljenih sredstava od PDV-a u prošloj godini bar dio prikupljenog novca sistemskim mjerama vrati narodu i privredi, kroz šestomječno ukidanje akciza na gorivo i smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, ovdje očigledno priprema prostor za novo zaduživanje i ostavlja prostor vladajućim elitama da nastavak brutalnog trošenja javnih narodnih para.

 

– Očigledno je da se ide u nova, nenamjenska, zaduženja koja će narod i privreda otplaćivati, odnosno da smo u kontinuitetu politike zaduživanja i nenormalnog trošenja, dok ljudi odlaze umorni od lažnih obećanja, nepravde, nepotizma i bahatosti režima – kaže Borenović i dodaje:

 

– Obzirom da gospoda iz MMF-a jednako kao i njihov prijatelj Milorad Dodik smatraju da je povećanje cijene električne energije dobro, da nije potrebno ukidanje akciza na naftne derivate, kao ni smanjenje stope PDV-a, da narod i privredu ne treba rasteretiti ovim sistemskim ekonomskim mjerama, što su mnogi oko nas u regionu već uradili u ovo vrijeme divljanja cijena i rasta troškova života, bilo bi primjereno da predlože kako da se konkretno pomogne umornom narodu i napaćenoj privredi. Ili da dobijemo odgovore i na neka druga brojna „novčana“ pitanja, npr. kako su potrošene milijarde sredstva za puteve i zdravstvo od prikupljenih akciza, ali i grantova, kredita, namijenjenih za ovu namjenu? Šta misle o namještanje nabavke nove zgrade UIO za nevjerovatnih 100 miliona KM firmi bliskoj vladajućim strukturama, sumnjivim nabavkama i sramnim namještenim tenderima tokom korona nabavki, bahaćenje sa povećanjem budžetske stavke predsjednik Republike Srpske na nevjerovatnih 56 miliona KM, nepotizam i korupciju kroz sistem javnih nabavki gdje se stotine miliona KM baca u ruke nekoliko povlaštenih porodica? – pita Borenović.

 

Postavlja pitanje i šta je sa kupcima obveznica Republike Srpske na Londonskoj i Bečkoj berzi, zar ne bi trebali znati ko je naplatio milionske provizije za ove transakcije?

 

– Ćutanje po ovim pitanjima za nas nije opcija, kao što smatramo da politike aktuelne vlasti, zaduži i iseli, trajno nisu dobre za društvo u kojem živimo, i zato se nastavljamo boriti za stvarne i konkretne mjere koje su od interesa za narod koji zaslužuje više posla, pravde i dostojanstva u svojoj zemlji – poručio je Borenović.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *