Narodna skupština iza ponoći završila sjednicu bez opozicije

Aktuelno

Narodna skupština Republike Srpske, bez prisustva opozicije, završila je kasno noćas iza jedan čas po ponoći 22. redovnu sjednicu na kojoj je usvojena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Rezolucijom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze. Za rezoluciju koju su predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K glasala su 44 poslanika.

Usvojen je Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ovim zakonom omogućava se dijagnostika i liječenje oboljele djece u stranim zemljama u kojima djeluju zdravstvene ustanove u kojima je to moguće.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o “Željeznicama Republike Srpske”, po hitnom postupku, kojim se definiše sprovođenje postupka restrukturisanja ovog privrednog društva.

Usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima.

Poslanici su primili k znanju izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period 1. januar – 31. decembar 2016. godine i usvojili Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017. godinu.

Usvojen je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar – 30. jun ove godine.

O Interpelaciji za razmatranje Ekonomske politike Vlade Republike Srpske, koja je prijedlog narodnih poslanika iz opozicije, poslanici krnje skupštine nisu odlučivali.

Usvojen je izvještaj Garantnog fonda Republike Srpske AD Banjaluka o radu i poslovanju za prošlu godinu, Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene “Klekovača” i Nacrt prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka”.

Narodna skupština razriješila je Borislava Jeličića funkcije zamjenika pravobranioca Srpske, jer nije stupio na dužnost u zakonom predviđenom roku.

Za Ombudsmana za djecu Republike Srpske Narodna skupština izabrala je pravnika iz Foče Dragicu Radović, na mandat od četiri godine.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović okončao je 22. redovnu sjednicu parlamenta Srpske.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *