Računi Krajina osiguranja već pet mjeseci su pod blokadom

Ekonomija

Svi računi “Krajina osiguranja” Banjaluka blokirani su već pet mjeseci kako bi većinski vlasnici Naven Agarval i Gupta Nete bili spriječeni da podignu sa računa društva 5,8 miliona KM na osnovu kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju.

Agarval i Nete su tužili “Krajina osiguranje” tvrdeći da su im date netačne informacije u prospektu prilikom emisije akcija koje su kupili. Njih dvoje su zatim na sjednici Upravnog odbora, koju su u potpunosti kontrolisali, donijeli odluku kojom “Krajina osiguranje” priznaje sve što su naveli u tužbi. Sud je za manje od mjesec presudio u njihovu korist, a nakon što je sve izašlo na vidjelo, tim slučajem se počela baviti i policija, koja je izuzela dokumentaciju iz trebinjskog suda. Odmah nakon toga blokirani su i računi ovog društva i budu odblokirani samo u onom trenutku kada radnicima treba biti isplaćena plata i rezervisana odšteta.

– Od jula su svi računi blokirani, odnosno od kada je kontroverzna presuda Okružnog suda u Trebinju postala pravosnažna i kada se policija zainteresovala za sve mutne radnje koje su se pojavile u “Krajina osiguranju”. Po nalogu Osnovnog suda u Banjaluci računi budu odblokirani samo kada treba isplatiti plate zaposlenima i rezervisanu odštetu – rekao je predsjednik Sindikata ovog osiguravajućeg društva Slobodan Bobar.

On je naglasio da i vanredni upravnik Miroslav Lazendić, kojeg je na to mjesto postavila Agencija za osiguranje RS 20. jula ove godine, nije ništa uradio da ovo društvo stane na noge.

– Lazendić se jedino brine o tome kada radnici dolaze na posao i kada napuštaju radno mjesto. Niko nas ni o čemu ne obavještava i svako ko može da nađe drugi posao odlazi iz “Krajina osiguranja” – naveo je Bobar.

Lazendić je naveo da nema komentar u vezi sa blokiranim računima i da “Krajina osiguranje” nesmetano radi.

Centralna banka BiH svakog mjeseca objavljuje spisak blokiranih računa, a među njima su i računi “Krajina osiguranja”.

Agarval i Nete su kroz dokapitalizaciju vrijednu 6,89 miliona KM stekli 50,48 odsto akcija i time postali većinski vlasnici jedine osiguravajuće kuće koja je tada bila u vlasništvu RS.

Poslovanje
“Krajina osiguranje” je za devet mjeseci ove godine poslovalo sa gubitkom od 7,95 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu ostvarena dobit od 38.317 maraka.

Akumulirani gubitak “Krajina osiguranja” dostigao je 11,27 miliona maraka.

glassrpske.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *