Pašalić: Mljekari bilježe dobre rezultate

Ekonomija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio danas u Gradišci da je mljekarski sektor u Srpskoj stabilan i bilježi povećanje proizvodnje mlijeka u odnosu na prethodne godine.

 

“Prošle godine u Republici Srpskoj je proizvedeno oko 340 miliona litara mlijeka, a povećen je i otkup. Tokom 2018. godine je otkupljeno oko 117 miliona litara, što je više u odnosu na 2017. i 2016. godinu”, rekao je Pašalić nakon što je posjetio farmu “Hotić” u Gradišci.

 

On je rekao da u mljekarstvu nema većih problema sa proizvodnjom i otkupom, ali da bi u narednom periodu trebalo raditi na rješavanju problema nedostatka zemljišta koje se poljoprivrednicima dodjeljuje u zakup ili na koncesiju.

 

Pašalić je naveo da je Ministarstvo početkom ove godine obezbijedilo dodatnih 500 hektara zemljišta koje će biti na raspolaganju opštini Gradiška, koja to zemljišta može da dodijeli poljoprivrednicima u zakup.

 

On je istakao da je o zakupu zemljišta u nekoliko navrata razgovarao sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem, te da je dogovoreno da se taj posao intenzivira, kako bi se do početka sjetve obezbijedile dovoljne površine zemljišta za poljoprivredne proizvođače.

 

Pašalić je naglasio da cijenu mlijeka diktira tržište, ali da uvijek ima prostora za dogovor proizvođača i otkupljivača.

 

“Za ovu godinu je umanjena premija za mlijeko sa 30 na 25 feninga po litru, ali to ne bi trebalo da se značajno odrazi na mljekarsku proizvodnju. Mljekari bi trebalo da razgovaraju sa otkupljivačima, jer imamo nekoliko otkupljivača u BiH i proizvođači mogu da prodaju mlijeko onima koji im daju najbolju cijenu”, naveo je Pašalić.

 

Jedan od vlasnika porodične farme “Hotić” u Žeravici kod Gradiške Nedžad Hotić rekao je da im je najveći problem nedostatak zemljišta u zakupu, zbog čega ne mogu da ostvare podsticaj za regresirano gorivo.

 

Hotić je rekao da sa otkupnom cijenom mijeka nisu zadovoljni, jer je okruženju ona veća za oko pet feninga u odnosu na cijenu po kojoj isporučuju svoje mlijeko Mljekari u Kozarskoj Dubici.

 

On je naveo da na farmi ima oko 200 grla, od kojih je trenutno oko 70 krava u procesu muže i daju do 2.000 litara mlijeka dnevno.

 

Hotić je istakao da su planirali povećati obim proizvodnje, ali da to isključivo zavisi od rješavanja problema nedostatka zemljišta.

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je sa ministrom Pašalićem dogovoreno da Ministarstvo u ovoj godini intenzivnije radi na rješavanju navedenih problema mljekarskog sektora u Srpskoj.

 

Usorac je dodao da je obećano i da će premija za mlijeko za tri posljednja mjeseca prošle godine biti isplaćena tokom ovog mjeseca i početkom aprila.

 

Pašalić će posjetiti danas i farme muznih krava “Arsenić” u Kozarskoj Dubici i “Škundrić” u Prijedoru.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *