Mještani i ekolozi se protive izgradnji HE Krupa na Vrbasu! (FOTO)

Društvo

Pripreme za izgradnju još jedne hidroelektrane na Vrbasu, “Krupa 2”, nedaleko od mosta za Krmine, pratili su protesti mještana i ekoloških udruženja.

Na teren su izašli stručnjaci “Urbis centra” koje je angažovao budući investitor ZP “Hidroelektrane na Vrbasu”, kako bi otpočeli priprema za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije za gradnju HE “Krupa 2”.

Vlasnici zemljišta na lokaciji buduće hidroelektrane došli su da se na licu mjesta uvjere šta se dešava, jer nikakvih informacija osim iz medija, nemaju.

Mještani su dobili podršku ekologa iz banjalučkog Centra za životnu sredinu koji ističu da je gradnja hidroelektrane štetna. Podsjećaju da su još 2004. godine građani Banjaluke rekli “ne” hidrocentranama na Vrbasu.

– Izgradnjom bilo kakve brane, bilo kakvog antropogenog objekta u kanjonu, odnosno u Grebenskoj klisuri bi dovelo do pogoršanja kvaliteta vode za piće, i do izumiranja mladice koja je jedna od najznačajinijih i najugroženijih vrsta a takođe i endem dunavskog sliva, kaže Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Bjelić ističe da ništa nije bilo transparentno u cijelom slučaju i da važećom planskom dokumentacijom nema ni riječi o ovom projektu, kao i da im pune dvije godine niko nije odgovarao na upite u vezi elektrane Krupa niska.

– Što je najtužnije, o cijelom projektu ne zno niko ništa niti je obaviješten u Gradskoj upravi, Skupštini grada a nema dovoljno informacija ni sam gradonačelnik. Pa ni u resornom ministarstvu nemaju dovoljno informacija, rekao je Bjelić.

Nedeljko Kesić, direktor ZP Hidroelektrane na Vrbasu koje su potencijalni investitor projekta, poziva se na prostorne planove Republike Srpske. Kesić tvrdi da je riječ o maloj hidroelektrani, da projektom nije planirano potapanje putne komunikacije, da neće biti povećanja nivoa jezera, kao i da se put izmješta isključivo iz tehničkih razloga.

Za sada se, navodi Kesić, samo pripremaju za dobijanje koncesije koju treba da odobri Vlada RS.

-Mi nismo dobili koncesiju, jer da biste je dobili potrebno je pribaviti potrebnu dokumentaciju. Ovaj javni uvid i razgovor sa mještanima je tek prvi korak. Mi imamo samo idejno rješenje. Ukoliko nadležne institucije, građani, pa i vi mediji budete protiv ona se neće realizovati, tvrdi Kesić.

Mještanima Krmina i Krupe, koji se nalaze u zoni obuhvata buduće HE predstavnici Urbis centra prezentovali su šta je predviđeno projektom gradnje MHE Krupa 2.

Između ostalog, planirano je izmještanje putne trase na potezu od Krupe prema Bočcu na desnu obalu rijeke Vrbas kao i gradnja dva nova mosta.

Mještani su jednoglasni u ocjeni da bi još jedna hidroelektrana doprinijela zagađenju vode, ugrožavanju biljnih i životinjskih vrsta i povećala opasnost od poplava.

Gradonačelnik banjaluke Igor Radojičić tvrdi da nije upoznat sa planovima za izgradnju hidroelektrane na Vrbasu i novinare upućuje na Vladu RS. 

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da Vlada u novije vrijeme nije izdavala nikakve koncesije za gradnju hidroelektrana na Vrbasu.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *