Olujno nevrijeme uzrokovalo štete širom BiH

Društvo

Jak vjetar stvara ogromne probleme u cijeloj BiH. Olujno nevrijeme prouzrokovalo je materijalnu štetu na 30 odsto domaćinstava na području opštine Petrovo, rekla je portparol opštine Slađana Lazarević.

Lazarevićeva je istakla da je šteta pričinjena i na privrednim objektima, te zgradama opštine, Osnovne škole “Sveti Sava” Kakmuž i Doma kulture Karanovac, a uništen je i kompletan krov objekta Fudbalskog kluba “Ozren”.

Vjetar poharao Banjaluku, tri osobe povrijeđene
Prema njenim riječima, procjenjuje se da je 50 odsto plasteničke proizvodnje uništeno, a velika je šteta i na pčelinjacima.

Ona kaže da je olujno nevrijeme počelo juče i trajalo je do kasnih jutarnjih časova sa najjačim udarom vjetra od 23.00 do 4.00 časa.

MILIĆI: OŠTEĆENI KROVOVI NA VIŠE DESETINA OBJEKA

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, koje je pogodilo opštinu Milići, oštetilo je krovove više desetina privatnih i javnih objekata, a najveću štetu pretrpjela je zgrada Osnovne škole “Aleksa Jakšić”, gdje je uništen krov na fiskulturnoj sali, te objekti Doma rudara i milićke Sportske dvorane.

“Naš zadatak je da procijenimo štetu i što prije obezbijedimo sredstva za obnovu školskog krova”, rekao je načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

On je dodao da je formirana komisija za procjenu štete koja je danas sa predstavnicima mjesnih zajednica angažovana na terenu kako bi utvrdila obim pričinjene štete na individualnim i javnim objektima.

Vjetar je uzrokovao i paljenje dimnjaka i požare na više stambenih objekata, pa su tokom noći intervenisali milićki vatrogasci.

TESLIĆ: OŠTEĆENI KROVOVI NA DOMAĆINSTVIMA

Olujno nevrijeme u Tesliću pričinilo je veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i plastenicima, dok su putevi prohodni, rekao je Srni načelnik Civilne zaštite Teslić Dule Borić.

Borić je naveo da još ne raspolaže potpunim informacijama o šteti, s obzirom na to da nevrijeme i dalje traje, ali smanjenim intenzitetom.

On je istakao da su najviše oštećeni krovovi na stambenim objektima i plastenici na poljoprivrednim gazdinstvima, dok su pojedina naselja ostala bez struje.

Borić kaže da će nadležna komisija u narednom periodu sačiniti izvještaj o ukupnoj pričinjenoj šteti.

KRUPA NA UNI: SANIRANA VEĆINA KVAROVA

Na području opština Novi Grad i Krupa na Uni sanirana je većina kvarova na dalekovodima, a počela je i sanacija oštećenja na niskonaponskoj mreži izazvanih jakim vjetrom.

Tehnički rukovodilac “Elektrodistribucije” Novi Grad Zoran Plavšić rekao je Srni da su ekipe kompletno sanirale dalekovodE Dobrljin i Svodna, a da su u toku radovi na dalekovodu Blatna u dijelu Rašće-Osredak-Bušević.

“Na području opštine Krupa na Uni ekipe rade u pravcu prema Buševići i prema Hašanima. Počela je sanacija niskonaponske mreže gdje je zaista mnogo kvarova. Prijavljeno je oko 150 kvarova”, naveo je Plavšić.

U TEŠNJU PAO MINARET NA DŽAMIJI

Snažan vjetar srušio je noćas minaret na Čaršijskoj džamiji u Tešnju.

Kako je za Avaz.ba potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), do obrušavanja munare na Ferhad-begovoj džamiji, u narodu poznatijoj kao Čaršijskoj džamiji, došlo je oko jedan sat iza ponoći.

U ovom incidentu u ulici Enesa Galijaševića nije bilo povrijeđenih osoba.

Munara je pri padu oštetila samu džamiju, ali i nekoliko objekata koji se nalaze pored.

Uviđaj će biti obavljen u jutarnjim satima.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *