“Seks za početnike”: U prodaji slikovnica namjenjena djeci manjih uzrasta!

Društvo

U jednoj prodavnici dječijih igračaka na sarajevskoj Ilidži, ovih dana se u prodaji pojavila slikovnica “Seks za početnike”, namjenjena djeci manjih uzrasta. Roditelji- neugodno iznenađeni.

Pod motom “bez dlake na jeziku”, uz slikovnice o princezicama, puzzlama i ostalim igračkama za djecu, po cijeni od 15 KM prodaje se „bogato ilustrovana“ knjižica u kojoj djeca mogu saznati, na primjer, šta je to analni seks i zašto se “stimulacijom ovog organa može doći do prijatnosti i kod muškaraca i kod žena”, te šta je neophodno za isti.

Roditelji tvrde da su bili neugodno iznenađeni kada su primijetili ovaj “priručnik” autorke Jasminke Petrović, čiji je izdavač Kreativni centar iz Srbije.

Takođe, nude se informacije o koristi samozadovoljavanja, o homoseksualizmu, o dužini polnog organa, o “seksu putem telefona”, kao i “primjeri” ilustrovanih seksualnih odnosa s opisima konkretnih situacija, počevši od odnosa s ljetne plaže, do “trganja spavaćica” itd…

– Ovdje ćeš pronaći sve što želiš znati o seksu… Ovo nije priča o pčelama i cvijeću – navodi autorka.

Iako autorka navodi da o „seksualnom životu“ govori kroz prizmu humora, činjenica da se ovakvo djelo čini dostupnim djeci pod firmom „edukativne knjige za decu“, u najmanju ruku čudi.

Zato roditelji tvrde da su neugodno iznenađeni ponudom ovakve publikacije, a posebno da je ista završila među igračkama i slikovnicama za djecu manjih uzrasta.

Bez namjere, kako kažu, da se u eri interneta “pod tepih” gura i ovaj segment u odgajanju djeteta, nameće se pitanje ko to radi i na kakav način djeca primaju navedene informacije?!

Prodavači tvrde da je knjiga čak odobrena od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Knjiga “Seks za početnike” objavljena je u više izdanja izdanja i u Srbiji kao i van nje. Negativne reakcije izazivala je i u beogradskim školama, kao i pitanja roditelja „kakve mi to knjige preporučujemo djeci”, kako je objasnila jedna bibliotekarka, ali navodno su roditeljima naknadno objasnili, pa su prihvatili ovakve „priručnike“.

AVAZ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *