Zgrću milione na čuvanju kostiju umrlih prije rata

Društvo

Posmrtni ostaci koji potiču iz preratnog perioda i koji nikada neće biti identifikovani jer za njih niko nije dao krvne uzorke godinama se nalaze u kosturnicama u FBiH zbog novca i na njima je posljednjih godina ubrano osam miliona maraka.

Bivši član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić, koji je iznio ove podatke, pojašnjava da su ti posmrtni ostaci iskopani u grobljima izvan mandata nadležnih institucija.

– Tada je upadano u groblja i kopano neselektivno. Umjesto da ostaci budu vraćeni u groblja iz kojih su iskopani zakočena je revizija kosturnica da se to ne bi desilo. Razlog je jednostavan i sve se radi zbog novca – istakao je Mišić.

On kaže da se nastavlja stara praksa Instituta za nestala lica BiH da se novac daje kosturnicama u FBiH za čuvanje posmrtnih ostataka, iako je u RS to besplatno.

– Nikada nisam dao saglasnost da bude izdvajan novac za čuvanje posmrtnih ostataka dok ne bude izvršena revizija. Ona nije obavljena, a novac i dalje odlazi za ove sumnjive poslove – rekao je Mišić.

Prema njegovim riječima i cijena čuvanja posmrtnih ostatak je naduvana kako bi bilo uzeto što više novca.

– Najveći dio posmrtnih ostataka čuvaju po cijeni od 59 feninga dnevno po tijelu, umjesto po realnoj cijeni od 19 feninga. Nema potrebe da se kosti stare 30 godina čuvaju u rashladnim tijelima u kojima je cijena 59 feninga. Zato i član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović insistira na tome da su frižideri sve prostorije koje imaju klima uređaj. Sav taj novac ide privatnim firmama kao što je Komemorativni centar u Tuzli – rekao je Mišić.

Naglašava da Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP) koja je pokrenula pitanje revizije kosturnica nedostaje novca.

– Nema ni revizije, niti u groblja vraćaju posmrtne ostatke čije čuvanje već deset godina donosi ogroman novac. Niko nikada nije utvrdio koliko u kosturnicama ima posmrtnih ostataka, niti se zna šta se plaća. U ICMP-u i u Institutu za nestala lica BiH nastoje da održavaju takvu situaciju – kaže Mišić i podsjeća da je još prije četiri godine upozorio na fiktivan broj posmrtnih ostataka smještenih u kosturnicama, ali da još ništa nije preduzeto.

Mišić je istakao da je i Tužilaštvo BiH prije nekoliko godina donijelo akt o sprovođenju pregleda u kosturnicama, ali da na osnovu njega nije ništa rađeno.

– Tu je propisano kako počinje i završava revizija kosturnica i šta se radi poslije revizije. I to je međutim svjesno kršeno – istakao je Mišić.

Član privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić tvrdi da je revizija usporena zbog preseljenja DNK laboratorije ICMP-a u Hag i da očekuje da će izvještaj o tome biti podnesen početkom maja.

– Postoji preliminarni izvještaj i doći će do revidiranja broja od oko 3.000 posmrtnih ostataka koliko ih ima u tim kosturnicama. U ICMP-u očekuju da će revizijom biti prepolovljen broj čuvanih posmrtnih ostataka. Poslije revizije nećemo imati taj fiktivni broj posmrtnih ostataka u kosturnicama i oni će biti sahranjeni na dostojanstven način. Ako su bliži srodnici dali uzorke ti posmrtni ostaci će se i dalje voditi kao nestali. Ima i slučajeva da su pomrli najbliži srodnici onih čiji su posmrtni ostaci u kosturnicama i da za njih niko nije zainteresovan – kaže Perišić.

Dodao je da novi pravilnik još nije usvojen i da se finansiranje čuvanja posmrtnih ostataka vrši po starom.

– Čuvanje se po pravilu naplaćuje 59 feninga po tijelu, ali to nije isključivo – ističe Perišić.

Od portparola ICMP-a Saše Kulukčije juče nisu stigli odgovori na postavljena pitanja.

Procedura revizije

Milutin Mišić naglašava da u reviziji učestvuju ICMP, Institut za nestala lica BiH, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, udruženja koja okupljaju porodice nestalih i patolozi.

– Radi se na antropološkoj obradi i analizi novih DNK uzoraka. Na kraju svi koji su učestvovali usvajaju izvještaj o stanju u kosturnicama. Dio posmrtnih ostataka vraća se u groblja ako je iz grobalja, a dio sahranjuje u određene sudske parcele u grobljima ili u opštinama gdje su ekshumirani – rekao je Mišić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *