Banjaluka: Uručena prva rješenja o stipendiranju

Društvo

Prva rješenja o stipendiranju studenata u akademskoj 2017/18. godini uručena su danas u prostorijama banjalučke Gradske uprave.

Grad Banjaluka će ukupno stipendirati 369 studenata, i to po osnovu socijalnog statusa pravo na stipendiju je ostvarilo njih 233, po osnovu uspjeha 98 i po osnovu deficitarnog zanimanja 38 studenta.

-Zadovoljan sam što nastavljamo dugogodišnju tradiciju Grada Banja Luka. Za ovu školsku, odnosno akademsku godinu završili smo izbor stipendista. Na konkurs za dodjelu stipendija prijavilo se 475 studenata, a danas je formalno počeo proces dodjele stipendija, jer smo uručili rješenja za deset studenata – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić i naglasio da je za studentske stipendije izdvojeno oko 520.000 KM.

Prema njegovim riječima, i ovaj put mogao se steći status stipendiste po osnovu uspjeha, te deficitranih zanimanja koje Grad definiše sa Zavodom za zapošljavanje i za ovu godinu to su tri zanimanja: fizika i bilogija, nastavni smjerovi, te diplomirani inženjer elektro-tehnike, računarstvo i informatika. I treći osnov, po kojem se mogla dobiti stipendija, jeste socijalni status gdje su porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, djeca u stanju socijalne potrebe sa određenim stepenom invalidnosti i sl.

Nataša Bednarčuk, student druge godine Medicinskog fakulteta koja je dobila stipendiju Grada po osnovu uspjeha na studiju, zahvalila je Gradskoj upravi na stipendiji, ističući da je uz materijalnu podršku – ova stipendija pokazatelj da postoji neko ko cijeni trud i zalaganje.

-Puno smo truda uložili da ostvarimo najbolji prosjek ocjena i samo tim ovu stipendiju – kazala je Nataša, čiji je prosjek ocjena 9,33.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac rekao je da je čitav proces izbora stipendista protekao transparentno i da nema nijedne žalbe.

-I od strane Službe za reviziju javnog sektora RS, Grad Banja Luka je po svojim pravilnicima i uslovima po kojim stipendira studente, naveden kao primjer lokalne zajednice u RS – zaključio je Banjac.

Inače, studentska stipendija po osnovu uspjeha na studiju i prema socijalnom statusu iznosi 130 KM, a stipendija za deficitarna zanimanja je 250 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *