“Majke Srebrenice” odbile Dodikovu ponudu

Društvo

Udruženje „Majke Srebrenice“ ne prihvata ponudu predsjednika RS Milorada Dodika da im u Skupštini opštine Srebrenica bude otvorena posebna kancelarija.

– Ne treba nam nikakva pomoć Milorada Dodika. Imamo kancelarije u Srebrenici, Sarajevu i centar u Srebrenici. Mi smo sebi sve obezbijedili i ne treba nam njegova pomoć – poručila je predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Dodik je poslije sastanka sa ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem rekao da postoji inicijativa da se Udruženju “Majke Srebrenice” na korištenje ustupi kancelarija u zgradi opštine, kao znak uvažavanja bošnjačkih žrtva.

On je naglasio i da neće biti diskriminacije bošnjačkih udruženja u toj opštini i da će se i dalje obilježavati stradanja u Potočarima uz puno uvažavanje žrtava i udruženja koja se brinu o tome.

– Šta će nama pomoć od onoga ko negira genocid. Njegove izjave ne doprinose ni pomirenju ni povjerenju. „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, kada budu u situaciji da mole Dodika za pomoć, zatvoriće svoje udruženje i nećemo više postojati – poručila je Subašićeva.

Predsjednik srebreničkog SDS Momčilo Cvjetinović kaže da je bilo i za očekivati da Udruženje „Majke Srebrenice“ neće prihvatiti prijedlog predsjednika RS, te je ujedno zamjerio Dodiku zašto nije najavio i mogućnost otvaranja kancelarije za udruženja koja predstavljaju porodice srpskih žrtava.

On dodaje da su međunacionalne tenzije u Srebrenici sve izraženije poslije lokalnih izbora i da tome najviše doprinosi dosadašnji načelnik Ćamil Duraković.

-Za razliku od lokalnog SDA, koji racionalno prihvata rezultate izbora, Duraković konstantno ispoljava netrpeljivost i doprinosi lošim odnosima u Srebrenici – kaže Cvjetinović.

Duraković ne odustaje

Nedim Ademović, advokat Ćamila Durakovića najavio je će u najskorije vrijeme podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražiti privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika opštine Srebrenica.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *