Upozorenje na moguće izlivanje rijeka u slivu Bosne

Društvo

Federalni hidrometeorološki zavod na osnovu dostupnih meteoroloških prognoza platforme Evropskog centra za poplave (EFAS) upozorio je na postojanje mogućnosti izlivanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka– bujice, na području sliva rijeke Bosne.

 

Upozorenje se prije svega odnosi na lijeve pritoke Bosne, sliv Lašve i Usore; desne pritoke rijeke Bosne, sliv Krivaje i Spreče; direkne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktna pritoka rijeke Save – Tinja, lijeve pritoke Drine u Federaciji BiH.

 

– Vrijeme mogućeg dešavanja – vrh vodnog talasa: najranije u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima 01/02.06.2019 godine. Moguća je i aktivacija klizišta na gore spomenutim područjima – saopštila je Federalna uprava Civilne zaštite.

 

Prema najavama meteorologa, sutra se u Bosni i Hercegovini nastavlja period nestabilnog vremena. U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne.

 

Kiša od jutarnjih sati na području Krajine i dijela sjevera Bosne. U ostalim područjima kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju od sredine dana prema večernjim časovima. Tokom noći na ponedjeljak prestanak padavina. Vjetar slab sjevernog smjera.

 

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 9 i 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena.

 

(TV N1)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *