U Banjaluci na jesen kampanja o obaveznoj vakcinaciji djece

Društvo

Broj vakcinisanih u protekloj godini veći je nego u 2017, ali još nije dovoljno dobar za postizanje kolektivnog imuniteta za koji je potrebno da bude vakcinisano oko 95 odsto mališana.

 

Poručili su to iz Odjeljenja za zdravstvo, obrazovanje, omladinu i sport, koje je pripremilo plan kampanje za povećanje broja vakcinisane djece u gradu i sprečavanje izbijanja davno iskorijenjenih bolesti.

 

Prošle godine u nadležnu Službu Doma zdravlja ukupno je bilo prijavljeno 77 slučajeva obolijevanja od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom i to najviše morbili – 44, zatim tuberkuloza 19, hepatitis B – 10, parotitis – 3, te jedan oboljeli sa sumnjom na veliki kašalj.

 

Zdravstveni radnici upozoravaju da je pad obuhvata vakcinom protiv morbila, rubeole i partotisa (MRP) posljedica širenja dezinformacija putem društvenih mreža kako ova vakcina izaziva autizam kod djece. Praksa je pokazala da roditelji često odlažu davanje vakcine, koja bi se trebala primiti sa 12 mjeseci, dok dijete još ne poraste, pa je čak i potpuno preskaču.

 

Promotivna kampanja

 

Na području Banjaluke obaveznom vakcinacijom je obuhvaćeno svega 57 odsto mališana, zbog čega iz Odjeljenja za zdravstvo najavljuju da će na jesen pokrenuti promotivnu kampanju radi podizanja svijesti sugrađana o obaveznoj vakcinaciji djece.

 

Kampanja bi se trebala realizovati u saradnji s osnovnim školama, Republičkim pedagoškim zavodom, Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Dečijim domom „Rada Vranješević“, Đačkim domom i Domom zdravlja Banjaluka.

 

Nakon sastanka svih aktera, poručeno je da je neophodno da dijete koje se prima u vrtić, školu ili ustanovu za kolektivni smještaj ima uredan vakcinalni status, a u slučaju kontraindikacija mišljenje Komisije za praćenje neželjenih događaja imunizacije i hemioprofilakse.

 

Glavni razlozi za niži obuhvat vakcinacijom, kako naglašavaju, jesu jačanje antivakcinalnog pokreta i periodični prekidi u snabdijevanju vakcinama.

 

– Potrebno je za to kontinuirano zagovarati prednosti vakcina u zaštiti zdravlja djece i razbijati strah roditelja od davanja vakcina, te obezbijediti kontinuirano snabdijevanje obaveznim vakcinama – naveo je načelnik Dragan Banjac.

 

Nestašice

 

Poznato je da u Srpskoj s vremena na vrijeme vlada nestašica nekih vakcina, zbog kašnjenja u isporuci, a ove godine petovalentne vakcine nije bilo u dva navrata.

 

Iz Doma zdravlja Banjaluka ocijenili su da je procenat vakcinisane djece za 2018. godinu, prema Kalendaru obavezne imunizacije, znatno veći nego prethodnih godina.

 

– Poboljšanju obuhvata doprinijele su preduzete mere nakon pojave epidemije u Banjaluci, ali i u regionu, odnosno zdravstveno-vaspitni rad i promocija značaja vakcinacije protiv zaraznih bolesti u svakodnevnom radu s roditeljima, te nastupi u medijima. Nastavljena je i praksa revizije kartoteke, te obavještavanja roditelja i pozivanje na vakcinaciju za djecu koja su propustila termin – precizirali su iz Doma zdravlja.

 

U skladu sa kampanjom, najavljuju da je u toku i izrada Protokola za postupanje u slučaju pojave vašljivosti u predškolskim i školskim ustanovama, u čijoj izradi učestvuju specijalisti iz Higijensko-epidemiološke službe. Protokol će biti pripremljen do početka nove školske godine, te distribuiran svim predškolskim i školskim ustanovama na području Grada.

 

MRP vakcina

 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS u aprilu su upozorili da je obuhvat vakcinacije MRP vakcinom prilično nizak, i u posljednje dvije godine iznosi oko 83 odsto. S obzirom na to da su morbili bolest koja se najbrže i najlakše širi, poručeno je, ovaj obuhvat mora biti mnogo veći kako bi se spriječio nastanak epidemije.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *