Mijatović: Kampovi za migrante u katastrofalnom stanju

Društvo

Zastupnik Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović prije tri dana posjetila je kamp za migrante Vučjak te prihvatne centre Bira i Sedra u Bihaću i Cazinu. Juče je obišla i prihvatni centar Ušivak.

 

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Mijatović je rekla da joj je slanje pisama BiH prva aktivnost otkako je postavljena za zastupnika.

 

– U sedmodnevnoj posjeti BiH vidjela sam da su kampovi za migrante u katastrofalnom stanju. Šokirana sam onim što sam vidjela u kampu Vučjak. Nije prvi put da obilazim kampove, prije mjesec sam bila u Grčkoj i tamo je katastrofalno, ali na Vučjaku je stvarno užasno. Takvo nešto nema nigdje u Evropi. Migranti, uključujući i maloljetne, borave u blatu, nemaju vode za piće – rekla je Mijatović.

 

Dodala je da se juče vidjela sa ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem, koji joj je obećao da će se situacija popraviti.

 

– Jedino rješenje jeste potpuno zatvaranje kampa i prebacivanje ljudi u druge koji nude humane uslove. U poređenju sa Vučjakom, drugi kampovi donekle nude bolje uslove. Mora se obezbijediti bolja humanitana pomoć, ali i registracija migranata. Država se apsolutno ne uključuje kako bi pomogla USK – rekla je Mijatović.

 

Naglasila je da vlast treba preduzeti odgovornost i da trenutni sistem ne omogućava identifikaciju i registracija migranata.

 

– Nažalost, ne vidim ni želju da vlast na svim nivoima želi riješiti ovaj problem. Žao mi je što moram naglasiti da Republika Srpska i neki kantoni odbijaju preuzeti odgovornost. U BiH je trenutno oko 8.000 migranata i niko mi ne može reći da se tim ljudima ne može adekvatno pomoći – istakla je zastupnik Savjeta Evrope.

 

Uznemirujućim smatra priče o brutalnim postupcima policije Hrvatske prema migrantima te da se time krše ljudska prava.

 

– Ovo sam pitanje postavila premijeru Hrvatske još 2018. i od tada je situacija samo gora. Bez medija brojna kršenja ljudskih prava bila bi sakrivena i prikrivena. Kada niko nije išao u kampove, mediji su išli. Postupanje sa migrantima je test da se vidi koliko država poštuje ljudska prava – zaključuje Mijatović.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *