Mještani tijelima blokirali ulaz na deponiju

Društvo

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ zatražili su jutros od aktivista Građanske inicijative “Jer nas se tiče” da deblokiraju pristup gradskoj deponiji “Uborak” kod Mostara i da puste kamione sa otpadom, ali su građani tijelima blokirali ulaz na deponiju.

 

“Policijska stanica Sjever radi na pojačanim aktivnostima u vezi sa protestima građana. Preduzećemo sve mjere koje su u našoj nadležnosti”, rekao je Srni portparol MUP-a HNK-a LJudevit Marić.

 

Srna saznaje da će građanima koji su blokirali deponiju biti izdati prekršajni nalozi.

 

Mještani naselja oko deponije i aktivisti od petka deponiju drže u blokadi, a kamioni koji su jutros došli sa smećem opet su se vratili.

 

Građani traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju, te upozoravaju da odlagalište od početka godine nema nijedan validan dokument.

 

Tvrde da odlagalište na Uborku ugrožava, ne samo stanovništvo okolnih naselja, nego i sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve.

 

Glavni savjetnik Grada Mostara Radmila Komadina ranije je izjavila da je posao u vezi sa iznalaženjem lokacije za novu deponiju skup i dugotrajan, a sve to ne može se obaviti bez odluke Gradskog vijeća Mostara koje ne postoji od 2012. godine.

 

Ona je podsjetila da su u novembru predstavnici grada imali sastanak u federalnom Ministarstvu ekologije i turizma na kojem je dogovoreno da se, zbog javnog interesa, otpad nastavi deponovati na lokalitetu Uborak, iako je deponiji istekla ekološka dozvola.

 

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma odbilo je nedavno zahtjev preduzeća “Deponija” Mostar za izdavanje nove ekološke dozvole, dok je Vlada FBiH prošle sedmice preporučila federalnoj Upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz ekološke dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

 

Problemi na Uborku traju duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoku koncentraciju teških i kancerogenih metala.

 

Tada je deponija bila blokirana 10 dana, a Mostar i okolina bili su zatrpani smećem. Deponija je deblokirana nakon dogovora sa gradonačelnikom Mostara da bude formiran tim koji će raditi na iznalaženju rješenja za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju, ali do sada nije ništa učinjeno.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *