Uzbuna u partijskim redovima: Biraju se članovi Savjeta mjesnih zajednica Banjaluke

Društvo

U 57 mjesnih zajednica, na 115 biračkih mjesta, među 1.026 kandidata ovlašćenih predlagača građani Banjaluke biraće 407 članova savjeta MZ. Sve liči na prave izbore. Ali!

Da li ste vi kao građani Banjaluke, znali za ove izbore i kakva je njihova svrha?

Većina vas sigurno nije. Uglavnom, znali su aktivisti stranaka koje participiraju u Skupštini Grada.

-Za ove izbore sam saznao slučajno od ljudi koji su se pohvalili kako su se preko stranke kandidiovali za člana Savjeta MZ. Mene je odmah začudilo kako o ovim izborima nije bilo informacija na mojoj zgradi ili bar putem FB-a. Znamo svi šta Đoković doručkuje, a ne znamo to, kaže Goran Pivašević, kandidat za člana Savjeta MZ Centar 2.

Nije mu bilo teško da se raspita o procedurama, skupi potpise 70 građana iz Centra 2 za nepuna dva dana, i preda svoju kandidaturu.

-Neinformisanost građana služi upravo onima koji to koriste za formalno provlačenje određenih stvari u mjesnoj zajednici. Svi znamo za famozne regulacione planove na koje se građani žale tek kada je gradnja već započela, a sve procedure odavno završene i zakonski sprovedene: istaknute na oglasnoj ploči mjesne zajednice za koju 90% građana i ne zna da postoji, a čije oglasne ploče ne prati 99.999% građana, osim onog ko je održava, objašnjava Pivašević motive svog kandidovanja.

ONI ŽELE DA MIJENJAJU SVOJ GRAD

Goran Pivašević-Piva

Arhitekta i muzičar kojeg prijatelji od milja zovu Piva, jedan je od nekoliko nezavisnih kandidata za članove Savjeta MZ u Banjaluci koji misle da je došlo vrijeme da obični građani počnu aktivnije učestvovati u ovim procesima.

-Kada budemo imali u svakoj mjesnoj zajednici nezavisne kandidate izabrane od strane građana, tada će stranke trčati za nama, a ne mi za njima, poručuje sugrađanima.

Rekreativna zona Banjaluka je konkretan primjer u kojem je, zajedno sa svojim kolegama i podrškom građana, uspio u potpunosti okrenuti priču koja je prije dvije godine bila sasvim drugačija. 

Jedan od kandidata nezavisne liste “Srcem za Starčevicu” je i Tihomir Dakić, koji je Banjalučanima takođe poznat po aktivizmu u Rekreativnoj zoni i drugim inicijativama.

-Kao dugogodišnji član udruženja građana Centar za životnu sredinu, te po prirodi osoba koja ne samo da ne voli nepravdu već se i aktivno bori protiv nje, prije svega želim da živim u boljem okruženju i boljem društvu. Nisam član niti jedne političke partije, ali se već dugo bavim i učestvujem u društvenim i političkim procesima, kaže Dakić.

 Tihomir Dakić

Za njega, biti aktivan građanin znači pomoći u radu zajednice etažnih vlasnika gdje živite, svojoj mjesnoj zajednici, kao i gradu ili opštini u kojoj živite.

-Važno je djelovati kao korektivni faktor procesima i odlukama. Smatram da imam određeno iskustvo u radu, inicijativama i saradnjama, te da imam pokretačku energiju za animiranje građana i građanki. Nisam zadovoljan sa trenutnim stanjem, ali i nisam osoba koja samo kritikuje po socijalnim mrežama i u kafani. Radim, djelujem i stvaram vrijednosti oko sebe. Ako sve to radim i to na volonterskoj osnovi, moja je obaveza da kritikujem, predlažem i zahtijevam, a odgovorni i nadležni za određeno stanje najmanje što bi morali jeste da saslušaju, poručuje Dakić koji kroz rad Savjeta mjesnih zajednica namjerava djelovati kao korektiv Gradskoj upravi.

Slično je razmišljao i Nebojša Tojagić, kada se prije pet godina odlučio na kandidaturu ispred grupe građana za Savjet MZ Priječani. Pobijedili su i nastavili da se bore.

-U tih pet godina vodili smo borbu za put koji je uvršten kao jedan od prioriteta Grada, spriječili smo rušenje škole, ali do danas nismo uspjeli da pokrenemo gradnju novog objekta iako je ovom rok upotrebe istekao. Borili smo se za trafo-stanicu, a potom i za javnu rasvjetu, za imenovanje 33 puta koja su dobili status ulice, za vodosnabdijevanje u drugoj visinskoj zoni, podsjeća Tojagić, koji je ponovo nezavisni kandidat u svojoj MZ.

Nebojša Tojagić

Kaže da su se on i njegove kolege u svom radu trudili da budu otvoreni, da misle svojom glavom i iskreno nastupaju u ime svojih komšija.

-Ne želimo da prihvatimo da nam neko van naselja govori da je škola kojoj je rok upotrebe istekao i koja ima azbestni krov “odlična”, ne želimo da nam bilo ko vrijeđa inteligenciju! Plan je da nastavimo još upornije, još glasnije sa još jačim argumentima sve dok put ne dođe do izlazne table naselja, dok ne vidimo nov objekat škole sa normalnim dječijim i sportskim igralištem, dok se postojeći most u Priječanima ili potpuno nov ne pusti u rad, dok čitava Hilandarska ne dobije javnu rasvjetu.

Njih petoro kandidata izlaze na izbore kao nezavisna grupa građana pod nazivom “Lista za Priječane”. Nadaju se i dobrom rezultatu.

U MZ Lazarevo 1 boje nezavisnih kandidata braniće Aleksandar Gluvić, student Fakulteta političkih nauka. Kaže da mu je cilj da upozna građane sa radom MZ.

-Građani nisu uključeni u proces donošenja odluka i to želim da promijenim. Na taj način ćemo dobiti pravu, izvornu demokratiju. Trenutno je na sceni nesto što se može nazvati diktatura partokratije. U mojoj mjesnoj zajednici, od 28 kandidata 25 je iz vladajućih stranaka, dva iz opozicije i jedini ja kao predstavnik gradjana. To je poražavajuće, ističe Gluvić.

Aleksandar Gluvić

On je pozvao sve Banjalučane da izađu na izbore i podrže svoje komšije okupljene oko nezavisnih grupa građana kako bi se zajednički riješili partokratije.

-Moramo se boriti za bolje stanje u državi, počev od MZ pa do vrha vlasti. Tek onda kada se građani ukljuce u politiku i upoznaju načine na koje mogu izvrsiti pritisak na nadležne organe, možemo se nadati nečemu. Ovako, dok se pravo glasa prodaje za dva ćevapa, nema nam napretka, poručuje Gluvić.

Ocekuje podršku stanovnika Lazareva 1, kako kaže – jedinoj građanskoj opciji, i nada se da će u saradnji sa njima uspjeti da napravi pomak.

SNSD DOMINIRA MEĐU STRANKAMA

Koliko su vladajuće stranke u Banjaluci dominantne u odnosu na opoziciju, svjedoči i podatak da SNSD ima kandidate u svih 57 mjesnih zajednica. Ujedinjena Srpska u 41, DNS u 33, NDP u 26, PDP u 20, SDS u 18 i SP u 15. SDA, Partija ujedinjenih penzionera i Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca tek u po jednoj MZ.

SNSD je za nedjelju, na dan izbora, planirao i ručak za svoje članove i simpatizere u Akvani, što je u potpunosti u skladu sa njihovom ranijom politikom vođenja izbornih kampanja pod šatorima, za koje sada nije sezona.

Pojedinim kandidatima SNSD-a štampani su i izborni plakati, pa čak i snimani spotovi.

Sve u svemu, izbori za Savjete MZ u Banjaluci pomalo liče na vašar, što i nije neobično za našu političku scenu. Iako bi trebalo da ovo bude građanska priča, na silu je pretvorena u političku. Jer, politika danas u Republici Srpskoj odlučuje o svemu – od kulture i privrede, do Savjeta mjesnih zajednica.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *