Bukvić: Dvoje državljana BiH otputovalo iz Vuhana prije izbijanja zaraze

Društvo

Ambasada Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini osnovala je grupu na socijalnoj mreži kako bi okupili državljane BiH u toj zemlji na jednom mjestu nakon novonastale situacije kada je u pitanju širenje koronavirusa.

 

Kako je rekao ambasador BiH u Kini Tarik Bukvić, u ovoj internetskoj grupi je trenutno 18 osoba, ali je napomenuo da u Kini živi uglavnom mlađa populacija građana koji rade ili studiraju u različitim dijelovima zemlje.

 

Okupljeni u grupi, ističe ambasador, međusobno se uglavnom poznaju i razmjenjuju iskustva, brige i razmišljanja, a upravo uz pomoć te mreže saznali su da u Vuhanu, gdje je originalno identifikovan koronavirus, žive dva državljana BiH.

 

– Stupili smo u telefonsku vezu sa njima i saznali da su oni prije izbijanja zaraze otputovali iz Kine. Budući da je u Kini vrijeme praznika, jedna osoba je otputovala na odmor u BiH, a druga je turistički u posjeti susjednoj zemlji – pojasnio je Bukvić.

 

Naglasio je da se građani BiH pridržavaju mjera koje preporučuju i provode vlasti zemlje prijema te je dodao da Kina ima ogromne resurse i provodi mjere koje bi rijetko koja druga država mogla sprovesti.

 

Ambasador Bukvić dodao je da se Kina bavi ovim problemom vrlo temeljito i transparentno te da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je u potpunosti uključena u tretiranje problema ima samo riječi hvale za mjere koje ta zemlja sprovodi.

 

– Uloga ambasada i ono što većina njih trenutno pokušavaju da urade je da evakuišu građane iz zona koje su proglašene karantinom i koje trenutno nije moguće napustiti. Na našu sreću, nijedan državljanin BiH se trenutno ne nalazi u tom području te svi imaju slobodu kretanja i napuštanje zemlje ukoliko to žele – objasnio je.

 

U BiH, zaključio je, potrebno je preduzeti mjere zaštite i prevencije širenja virusa, ali izvor informacija i preporuka treba isključivo biti Svjetska zdravstvena organizacija, jer ta institucija ima stručnost i potrebne resurse za to.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *