Vizu za Njemačku prošle godine dobilo 17.500 građana BiH

Društvo

Njemačka ambasada u Sarajevu je u 2019. godini izdala 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u poređenju s godinom prije, potvrdili su iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

 

Iako je broj zainteresovanih za odlazak i rad u Njemačkoj u porastu, iz ambasade te zemlje u Sarajevu nisu precizirali koliko je zahtjeva za vizu predato u prošloj godini, kao ni to koliko ih je odbijeno.

 

Trend rasta predatih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine. Mnogi nezaposleni građani sa ovih prostora iščekuju 1. mart, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalifikovane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobijanje vize radi zaposlenja osobama sa visokom školskom spremom, te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom.

 

Iz njemačke ambasade u Sarajevu su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalifikovane radnike, kao i za one koji namjeravaju to da postanu, te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj.

 

“Uskoro će stručna radna snaga iz svih oblasti moći doći u Njemačku, ukoliko postoji konkretna ponuda za radno mjesto i kvalifikacija koju je priznala nadležna njemačka ustanova.

 

Takođe je novost i u tome da prvi put stručna radna snaga sa kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (srednja stručna sprema), a ne samo osobe sa visokom školskom spremom, kao do sada, mogu dobiti vizu u svrhu traženja posla”, istakli su iz Ambasade.

 

Navode i kako mladi ljudi sa dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inostranstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

 

“U IT-sektoru također ima promjena. IT-stručnjaci sa odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uslovima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode da će Ambasada u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati da razmotri da li može odobriti vizu.

 

Ono što može biti od pomoći, kako su naveli, je uska razmjena sa budućim poslodavcem, s obzirom na to da poslodavac takođe putem novog ubrzanog postupka za stručnu radnu snagu i direktno iz Njemačke može doprinijeti da vizni postupak traje kraće.

 

Mnogobrojni građani koji apliciraju za vizu suočavaju se i s prevarama oko posredovanja u zakazivanju termina. Pojedine agencije im za zakazivanje termina za razgovor za vizu naplaćuju veliki iznos novca, što oni mogu uraditi i samostralno, putem stranice Ambasade.

 

Ambasada nema podatke o tome koliko se koriste usluge agencija vezano za vize i ukazuje na to da su termini bili i da ostaju besplatni.

 

“Sistem za zakazivanje termina Njemačke ambasade u Sarajevu je svima dostupan. Nije potrebno angažovati agencije za rezervaciju termina. Preko agencije nećete ranije dobiti termine niti će vam se dodijeliti vanredni termini”, poručili su iz Ambasade dodavši kako oni ne sarađuju sa agencijama za vize.

 

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja emigrirao veliki broj građana zemalja regiona.

 

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 miliona radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalifikovanih radnika iz zemalja van EU-a.

 

(Agencije)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *