Nove cijene ne znače i prestanak pušenja

Društvo

Prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine u BiH za proteklu godinu iznose 867 miliona maraka što je više u odnosu na protekle godine.

 

Odlukom upravnog odbora UIO za 2020. godinu predviđeno je da proporcijalna akciza iznosi 42 odsto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1.65 konvertibilnih maraka po paklici, dok akciza za rezani duvan iznosi 121,60 KM po kilogramu.

 

Sa novom godinom i nove cijene. U 2020 godini pojedine cijene cigareta su ostale iste dok su neke skuplje u rasponu od 10 do 30 feninga.

 

U zavisnosti od vrste i proizvođača. Formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri zavisno od svoje poslovne politike formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV. Nove cijene ne znače i prestanak pušenja.

 

Iz UIO napominju da ulažu napore na suzbijanju crnog tržišta duvana i duvanskih prerađevina na tržištu BiH, a ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko milion maraka.

 

O štetnosti duvana na zdravlje govori se svakodnevno, a na to čak upozoravju i sami proizvodjači duvanskih cigareta. Ukoliko sa druge strane pogledamo finansijske razloge za prestanak pušenja računica je jasna. Prosječni pušač za svoj životni vijek ispuši trosobni stan, a govorimo o samo onim pušačima koji ispuše jednu kutiju.

 

Jedno pakovanje cigareta košta 5,50 konvertibilnih maraka, što na mjesečnom nivou iznosi 165 maraka, a na godišnjem 1.980 konvertibilnih maraka. Ako u porodici ima dvoje pušača, oni na godišnjem nivou na cigarete potroše 3.960 konvertibilnih maraka, a za taj novac možete sebi priuštiti luksuzno ljetovanje, zimovanje, automobil. Ono što je još poraznije i veći gubitak je da godišnje zbog posljedica pušenja u BiH umire 8595 ljudi. S togla sljedeći put prije nego zapalite cigaretu dobro razmislite.

 

(ATV)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *