Banjaluka: Za obveznice Toplane daju dva miliona KM

Društvo

Grad planira da otkupi hartije od vrednosti “Toplane”, što će ovom komunalnom preduzeću pomoći da izmiri obaveze prema dobavljačima mazuta, te finansiraju remont mreže za buduću grejnu sezonu.

Iako je “Toplana” planirala na ovaj način da obezbedi 3,5 miliona KM, zamenik gradonačelnika Srđan Amidžić izjavio je juče da Grad namerava otkupiti 2 do 2,5 miliona maraka hartija od vrednosti.

– Nalazimo se u procesu restrukturiranja “Toplane”, ali oni moraju nastaviti kvalitetno raditi, i kupovina obveznica predstavlja osnov da funkcionišu i dalje – izjavio je juče Amidžić.

Podsetimo, kroz prvu emisiju obveznica “Toplana” je obezbedila devet miliona KM kojima su izgrađene 2 kotlovnice na drvnu sečku, na Starčevici i Kočićevom vijencu.

Istovremeno, Gradska uprava pokušaće da proda i svoje obveznice, do kojih su došli prodajom garaža i poslovnih prostora.

– Građani su otkupljivali garaže u vlasništvu grada, i za to su koristili obveznice jer im je zakon dozvolio, a nama obveznice sada stoje, nemamo nikakvih prinosa – pojasnio je Amidžić.

O ovim odlukama izjasniće se Skupština grada 26. aprila, a za istu sednicu planiran je i nacrt rebalansa budžeta Grada.

Do tada, kako očekuju nadležni, trebalo bi da budu završene sve procedure za proces potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem za refinansiranje gradskog duga od 73 miliona maraka.

Nadležna komisija još nije odlučila sa kojim od 2 konzorcijuma banaka će biti sklopljen ugovor, ali zbog povoljnijeg kredita za Grad, nadležni procenjuju da će već u ovoj godini biti oslobođeno oko 2,5 miliona maraka za razne investicione projekte.

Između ostalog, Grad ovim novcem planira obnovu sportskih dvorana, te druge infrasktrukturne i kulturne projekte važne za građane.

Odbornici su krajem prošle godine usvojili budžet za 2017. godinu u iznosu od 130,75 miliona maraka.

Zakup prostora Grada

Grad trenutno izdvaja velika sredstva po osnovu PDV za udruženja koja koriste gradske prostore bez naknade, zbog čega je u narednom periodu u planu revizija ugovora za više od stotinu poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

Po novoj odluci o poslovnim zgradama, koja je nedavno donešena, biće obračunat manji iznos PDV.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *