U pripremi protokol za istraživanje kolektivnog imuniteta u RS

Društvo

U Srpskoj je u pripremi protokol za serološka testiranja u smislu kolektivnog imuniteta na virus korona i prisustva antitijela, ali ona nisu još počela, potvrdio je minista zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

 

– U pripremi je protokol za to istraživanje i Medicinski fakultet u Foči rukovodi time, a dati su već i komentari na to, a sarađuje se i Medicinskim fakultetom u Banjaluci – kaže ministar.

 

Kada je u pitanju testiranje na prisustvo virusa korona, koje se u Srpskoj provodi već više od dva mjeseca, on podsjeća i da će se sada ući i u veliko testiranje studenata na virus korona, te da očekuje da imamo tri do pet odsto osoba koje nemaju simptome, a pozitivne su na virus i treba očekivati i da ćemo imati rast broja potvrđenih slučajeva u skladu sa tim.

 

– Ali nije više stvar u tome koliko nas ima bez simptoma, već koliko nas ima teško oboljenje. To opterećuje sistem. A mi prateći to, gledamo da spriječimo prenos na one koji su najugroženiji i to je fokus našeg rada – kaže Šeranić.

 

Po njegovim riječima, nemoguće je testirati sve ljude kod ovakvih respiratornih virusa, a to nije ni preporuka.

 

– Ali ćemo gledati da ako se negdje prepozna da je to potencijalno mjesto za širenje virusa, kao što smo govorili za pojedince lokalne zajednice, da onda aktivnije radimo tu – kaže on.

 

Šeranić je naveo da je u Republici Srpskoj linearni rast broja zaraženih virusom korona, odnosno da nema značajnijih skokova koji bi doveli do neke krajnosti.

 

“Međutim, relaksacija mjera bez poštovanja fizičke distance i izbjegavanje nošenja zaštitne opreme može da dovede do rasta broja zaraženih u Srpskoj, što nužno ne mora da znači da će to opteretiti zdravstveni sistem. To će, opet, zavisiti od kategorija stanovništva koje budu zaražene”, rekao je Šeranić za “Euroblic”.

 

Prema Šeranićevim riječima, jesen će biti izazov jer je to doba kada počinje sezona širenja respiratornih virusa.

 

“Do jeseni se, takođe, ne očekuje vakcina, koja preventivno može da pomogne da ljudi manje obolijevaju ili da, ako se to desi, imaju blaže simptome”, rekao je Šeranić i dodao da se u zdravstvu pripremaju za taj period.

 

Šeranić je naveo da se o prestanku širenja virusa govori kada istekne dvostruki inkubacioni period, odnosno kada 28 dana nema nijednog zabilježenog slučaja u području pod epidemiloškim nedzorom.

 

On je naglasio da bez obzira na to da li ima epidemije, treba se ponašati kako je propisano jer je riječ o virusu koji je nepoznanica.

 

“Koliko god željeli da skinemo maske i javno objavimo izlazak iz epidemije, to, nažalost, nećemo brzo. Međutim, ako se budemo ponašali odgovorno, to u određenom trenutku može da bude neka od solucija”, napomenuo je Šeranić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *