Neustavni dijelovi Posebnog kolektivnog ugovora u RS

Društvo

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da član 35 Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti socijalne zaštite Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

 

“Neustavnost navedenih normi Ustavni sud je utvrdio s obzirom na činjenicu da su potpisnici ugovora osporenim odredbama propisali veći iznos novčane kazne koja se može izreći radniku u disciplinskom postupku od one koja je određena relevantnim odredbama Zakona o radu”, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

 

Ovakvim normiranjem, ocijenio je Ustavni sud, došlo je do povrede ustavnog načela zakonitosti kojim je određeno da propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

 

Ustavni sud je utvrdio i da pojedine odredbe Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Iz ovog suda navode da je riječ o članu 11 (stav 1, tačka 8 i stav 2) u dijelu koji glasi: “…a dodjelom nepovratnih novčanih sredstava samo u visini razlike između iznosa naplaćene ratne nematerijalne štete i iznosa iz člana 6 ove uredbe”.

 

Ocijenjeno je da su pravo na stambeno zbrinjavanje i pravo na naknadu ratne štete potpuno različita prava koja se ostvaruju po različitim, zakonom propisanim uslovima, te da se uredbom, kao podzakonskim aktom, ne mogu dovoditi u vezu tako da se ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje uskraćuje ukoliko je realizovano pravo na naknadu ratne štete.

 

“Ovakva ograničenja i uslovaljavanje prilikom ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje ne predviđa Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata Srpske, zbog čega je Ustavni sud ocijenio da je osporenim propisivanjem narušeno ustavno načelo zakonitosti”, piše u saopštenju.

 

Ustavni sud Srpske nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih normativnih akata.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *