Radojičić: Predložen rebalans budžeta Banjaluke zbog posljedica epidemije

Društvo

Restrukturisanje gradskih finansija, usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije korona virusa, glavna je tema pete vanredne sjednice Skupštine grada Banjaluka koja će biti održana u srijedu, 27. maja u Banskom dvoru, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma.

 

Kako je istakao gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kao posljedica epidemije korona virusa, od marta se bilježi veliki pad privrednih aktivnosti i, posljednično, pada javnih prihoda.

 

“Do danas imamo pad budžetskih prihoda u iznosu oko 11 miliona KM a procjene su da bi ova cifra do kraja godine mogla doseći i 30 miliona KM manjka prihoda”, naglasio je Radojičić.

 

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje zahtijeva potpuno restrukturisanje gradskih finansija zbog čega će se na ovom skupštinskom zasjedanju razmatrati nacrt rebalansa budžeta, uz paket od osam tačaka vezanih za javne finansije.

 

“Naše opredjeljenje je da ne zaustavljamo kapitalne investicije zbog čega je predložena i odluka o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje”, rekao je Radojičić.

 

On je dodao da će se pad prihoda pokušati nadomjestiti raznim uštedama i restrukturisanjem, uz domaćinsko poslovanje, ističući da će od pomoći biti i to što je Grad, već četvrtu godinu zaredom, ostvario budžetski suficit.

 

Pored rebalansa budžeta, pred odbornicima će se na idućoj sjednici skupštine naći i prijedlog odluke o Fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja. Ovom odlukom biće regulisano održavanje novoizgrađenih stanova za socijalne kategorije.

 

Istinito

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *