Iz Delegacije EU više puta apelovali da se novac od MMF raspodijeli

Društvo

Iz Delegacije EU u BiH navode da su u nekoliko navrata apelovali na vlasti da odblokiraju raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona evra, napominjući da bi Savjet ministara trebalo da preduzme još jedan korak koji bi omogućio Centralnoj banci BiH da raspodijeli sredstva.

 

– Ta raspodjela sredstava je takođe važna i u kontekstu 250 miliona evra makrofinansijske pomoći EU za socio-ekonomski oporavak BiH od pandemije Covid-19 – navedeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH na upit Srne zbog čega se ne reaguje na blokadu iz Federacije BiH u vezi sa prenosom sredstava MMF u iznosu od 330 miliona evra na Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt, imajući u vidu da su sredstva uplaćena na račun Centralne banke BiH, te da su neophodna s obzirom na posljedice epidemije virusa korona u cijeloj BiH.

 

Na isto pitanje Srne, iz OHR je kratko saopšteno da je na nedavnom obraćanju visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti UN, kako kažu, i ova tema spomenuta, te da je tekst moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.

 

Zvaničnici Republike Srpske više puta su konstatovali da Republika Srpska trpi štetu zbog nesređenih odnosa u FBiH, odnosno raspodjele novca između federalnog nivoa i kantona.

 

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će sutra biti održana sjednica ovog odbora na kojoj će članovi iz Republike Srpske tražiti informaciju o sredstvima MMF koja još nisu raspoređena entitetima.

 

– Iako guverner (Centralne banke BiH Senad Softić) nije uvrstio u dnevni red sjednice ovu tačku, kolega član Upravnog odbora Centralne banke Radomir Božić i ja tražićemo detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF nisu prebačena entitetima – izjavio je Kulina Srni.

 

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra u 11.00 časova.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *