Ponovna zaraza korona virusom je moguća

Svijet

Ponovna zaraza virusom korona moguća je čak i kod onih pacijenata koji su razvili imunitet na virus, tvrde ruski ljekari koji su liječili osobe oboljele od COVID-19.

 

Jevgenij Šijahto, šef radne grupe za suzbijanje virusa korona u Sankt Peterburgu, tvrdi da podaci kojima oni raspolažu ukazuju na to da je zaraza virusom moguća i nakon što je osoba već bila zaražena, prenosi TAS.

 

Šijahto navodi da je danas poznato da je za sticanje imuniteta na virus potrebno između 100 i 120 dana, što znači da mogućnost ponovne zaraze u ovom periodu u teoriji postoji.

 

Čak i kada je osoba preležala virus i kada ima visok nivo antitijela, to ne znači da će uvijek biti zaštićena od ponovne zaraze, istakao je ovaj ruski lekar.

 

Jakov Nakatis iz “Sokolov” Kliničke bolnice br. 122, u kojoj se liječe pacijenti oboljeli od COVID-19, smatra da bi imunitet na virus korona mogao da bude sličan imunitetu na grip od kojeg vakcina ne štiti uvijek. Nakatis je napomenuo da stepen imuniteta ne zavisi od ozbiljnosti simptoma bolesti i da samo od sreće zavisi hoće li se osoba ponovo zaraziti ili ne.

 

Slično mišljenje zastupa i Sergej Petrov iz Gradske bolnice “Sveta Elizabeta” u Sankt Peterburgu, koji smatra da je ponovna zaraza moguća i da virus korona, kao i bilo koji drugi virus, može lako da mutira, a tada stečeni imunitet više ne bi pružao zaštitu.

 

U Rusiji je od početka epidemije 362.342 ljudi zaraženo virusom korona, 131.129 pacijenata je ozdravilo, dok je 3.807 umrlo.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *