DRVOPRERAĐIVAČI TRAŽE PRAVDU
Krivične prijave protiv direktora Šuma RS i njegovog zamjenika

Aktuelno Društvo

Drvoprerađivači u Šipovu već mjesecima upozoravaju na nepravilnosti u isporuci oblovine jer se, kako tvrde, isporuke vrše samo favorizovanim firmama dok ostali nemaju dovoljno sirovina za rad. Podnijeli su i krivične prijave protiv odgovornih.

 

Problem neravnopravne raspodjele trupaca, drvoprerađivači u Šipovu već su pokušali da spriječe blokadom šumskih puteva. I tada, ali i sada, zahtijevaju od Šumskog gazdinstva “Gorica” pravednu raspodjelu drvnih sortimenata.

 

Nezadovoljni radom nadležnih, drvoprerađivači su presavili tabak i podnijeli krivične prijave protiv generalnog direktora Šuma RS Slavena Gojkovića, njegovog zamjenika Radenka Laketića i direktora ŠG Gorica – Šipovo Jove Dakića. Očekuju od nadležnih tužilaštava RS i BiH da ispitaju nezakonito poslovanje u Šumama.

 

Iako se godinama priča o lošem poslovanju pojedinih šumskih gazdinstava, iz Vlade Srpske za sada se čuju samo najave smjena, ali bez konkretnih poteza.

 

Zna li Višković kako radi Gojković?

 

“Hoće i bilo je do sada i biće u budućem periodu, imamo završne računa revizorski izvještaji i ovog momenta imaćemo na stolu sve gubitaše i izgubiće svoje pozicije svi ti gubitaši naš je cilj što više dobiti i što više profita”, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

 

Cijene drvnih sortimenata su za favorizovane firme gotovo duplo niže nego za druge kupce. Razlog tome je loš poslovni ambijent zato što cijenu ne određuje tržište nego Vlada Srpske, smatraju u Sindikatu šumarstva.

 

“Na tržištu je cijena porasla pet puta je veća cijena rezane građe nego trupaca u tom debalansu se vidi ko profitira i tu su stegnute ruke direktorima gazdinstava upravi preduzeća i mi eksplicitno tražimo od Vlade RS da izvrši ovaj balans što je stvorilo tržište jer ovde nisu ušle nove tehnologije i nova pamet nego je tržište stvorilo takve ekstra uslove da se može ležerno samo treba podijeliti kolač na ravne časti” , kaže Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS.

 

 

Na loše poslovanje javnih preduzeća godinama već upozoravaju i iz nevladinog sektora, svjesni da politika kroji okvir za poslovanje.

 

“Da je potrebno depolitizovati javna preduzeća i da im je potrebna profesionalna uprava kako ne bi bili teret i za javna finansije i kako ne bi pritiskali budžet i kako bi bila samoodrživa međutim ništa se nije radilo”, ističe Srđan Traljić, Transparensy International BiH.

 

U Šipovu su, prema krivičnoj prijavi, privilegovana drvoprerađivačka preduzeća koja su povezana sa SNSD-ovim načelnikom opštine Milanom Kovačom, Drvna industrija Šipovo i Fabrika ambalaže Šipovo. Slično je i u drugim opštinama, poput Kneževa, gdje bliskost SNSD-u takođe garantuje redovno snabdijevanje privilegovanih firmi oblovinom.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *