NATO povećao broj vojnika na granicama s Rusijom

Politika Svijet

Broj vojnih snaga pod NATO komandom na istočnom krilu ovog saveza dosegao je cifru od 40.000 vojnika, što je čak deset puta više od ovog broja koji se nalazio prošle godine.

 

Prema podacima NATO-a u februaru 2021. godine, godinu prije invazije Rusije na Ukrajinu, 4.650 vojnika pod direktnom komandom NATO-a je bilo stacionirano na istočnom krilu NATO-a. Ove trupe su bile stacionirane u četiri multinacionalne borbene grupe koje su se nalazile u Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj.

 

Nakon toga je Rusija počela da raspoređuje svoje trupe i kapacitete duž zajedničke granice sa Ukrajinom, ubrzavajući ove poteze krajem prošle godine i u januaru, tvrdeći da je to bio odbrambeni potez u odnosu na aspiracije Ukrajine za NATO i istočnu ekspanziju transatlantske alijanse od 1990-ih.

 

NATO i njegovih 30 članica reagovali su na gomilanje ruskih trupa jačanjem svojih istočnih položaja sa više trupa i kapaciteta.

 

Mjesec dana nakon invazije Rusije na Ukrajinu, broj trupa pod NATO komandom je drastično povećan. Tako je broj trupa u Poljskoj sa 1.010 podignut na 10.500, a formirane su četiri nove borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

 

Osim toga, mnoge evropske države su tražile dodatne američke trupe na svojoj teritoriji tako se trenutno u Evropi nalazi preko 100.000 američkih vojnika, najveći broj od 2005. godine.

 

Klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *