Za pripremu automobila za zimu oko 500 KM

Društvo

Priprema automobila za zimske uslove iziskuje dosta novca, pa tako vlasnici “golfa četvorke” u Srpskoj za nabavku četiri zimske gume, lanaca za snijeg, zamjenu permanta, ulja i filtera treba da izdvoje oko 500 maraka.

Vozačima u Srpskoj ostalo je nešto više od dvije sedmice da pripreme automobile za zimsku sezonu, a automehaničari kažu da ovih dana vozači sve češće kucaju na vrata radnji raspitujući se koliko će im novca biti potrebno da pripreme svoje limene ljubimce i bezbjedno dočekaju prve minuse i snijeg.

U auto-servisima i prodavnicama koje se bave prodajom opreme za vozila ističu da je trenutno najveće interesovanje za zimske gume, koje su i najveći trošak vlasnicima automobila.

Cijene variraju od proizvođača i karakteristike gume, a najtraženiji model su “sava” i “tigar”.

Tako, na primjer, vlasnik “golfa četvorke”, ako se odluči za kupovinu “Savinih petnaestki” za jednu gumu u prosjeku mora izdvojiti 80 maraka.

– Cijena guma kreće se od 80 do 200 maraka. Najtraženije su “Tigrove” i “Savine” čija je cijena od 80 do 90 KM – potvrdio je vlasnik jednog auto-salona Željko Jović.

Osim novih guma, brojni vozači se odlučuju i na zamjenu ulja i filtera, za šta će vlasnik “golfa četvorke” morati da plati oko 100 maraka, a cijenu diktira vrsta ulja i filteri koji se mijenjaju. U obaveznu zimsku opremu ulaze i lanci, čija je prosječna cijena oko 35 maraka.

Neizostavan dio pripreme vozila za zimu je i permant, koji u prosjeku košta oko 20 maraka.

Automehaničari naglašavaju da automobil prije zime obavezno treba servisirati, a neophodno je i provjeriti stanje akumulatora. Vlasnici “golfa četvorke” koji požele novi akumulator moraće izdvojiti u prosjeku 100 maraka.

Prema riječima automehaničara Darka Ružića iz Doboja, ako je akumulator stariji od tri godine, obavezno treba kupiti novi.

– Akumulator treba da bude potpuno napunjen i ispravan, a kablovi i polovi treba da budu očišćeni i zategnuti – kazao je Ružić i dodao da treba obratiti pažnju na stanje metlica brisača, a obavezno treba kupiti i sprej protiv smrzavanja koji se nanosi na brave vozila.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da su većina vozača u RS “kampanjci”, koji sve rade u pet do 12, odnosno opremu kupuju u decembru kad snijeg padne.

– Osim toga, mnogi zimske gume stavljaju samo na dva točka, a znatan broj vozača uopšte ne priprema vozilo za zimske uslove – kazao je Jaćimović.

Vozač Dragutin M. iz Kneževa je što se tiče zimske opreme na automobilu zamijenio samo gume, dok, kako kaže, lance ima od prošle godine.

– Oprema je neophodna i propise treba poštovati, jer je lakše platiti zimsku opremu nego izdvajati novac za kazne ili rizikovati bezbjednost zbog loših guma – kazao je on.

AMS RS
U Auto-moto savezu RS ističu da su vozači bez obzira na vremenske uslove dužni da od 15. novembra do 15. aprila imaju zimsku opremu na vozilima.

– Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra – objasnili u AMS RS. Kazna za one koji ne budu imali obaveznu opremu je 40 maraka.

Cijena pripreme “golfa 4” za zimu

– guma “sava” – 80 KM po komadu

– zamjena ulja i filtera – 100 KM

– lanci – 35 KM

– permant – 20 KM

– akumulator – 100 maraka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *