Nezakonito zaradili milion maraka na prodaji traktora u RS

Hronika

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv odgovornih lica u preduzeću “Agrocom VD“ d.o.o. Srbac, zbog sumnje da su utajom poreza i doprinosa oštetila budžet RS za 101.910 КM.

 

Izvještaj je podnesen protiv S. D. i N. V. iz Srpca, direktora i suvlasnika preduzeća “Agrocom VD“ d.o.o. Srbac, koji su osumnjičeni da su kao odgovorna lica u tom preduzeću izbjegli evidentirati ostvareni prihod u iznosu od 1.019.104 КM u periodu od 2012. do 2017. godine, čime su počinili krivično djelo “Utaja poreza i doprinosa”, u iznosu do najmanje 101.910 KM, piše Klix.

 

Naime, ova lica su osumnjičena da su obavljajući registrovanu djelatnost, izbjegli plaćanje poreza propisanih zakonodavstvom RS, dajući lažne podatke u poreskoj prijavi i godišnjim finansijskim izvještajima o svom stečenom oporezivom prihodu i to tako što u poslovnim knjigama nisu evidentirala stvarno ostvareni prihod od prodaje traktora na domaćem tržištu, već su prikazala samo djelimičan ostvareni prihod, a razliku su zadržali za sebe.

 

S. D. i N. V. su osumnjičeni da su prodavali traktore po cijenama višim nego što su evidentirali u poslovnim knjigama i fakturama izdatim kupcima, a ukupna razlika za period kontrole od 1.novembra 2011. do 1. maja.2017. godine je 1.019.104 КM. Na taj iznos nisu obračunate i plaćene poreske obaveze u iznosu od 101.910 КM, za koliko je i oštećen budžet RS.

 

Prilikom rada na ovom predmetu inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS uzeli su više od 200 izjava od kupaca traktora, a rad na ovom predmetu inspektori će nastaviti i u narednom periodu.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *