Optužnica zbog utaje 3,5 miliona maraka

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Svrake (53) iz Rudog i Aide Svrake (39) iz Sarajeva, te pravnog lica “Elster-Commerce” d.o.o. Sarajevo zbog sumnje da su utajili 3.569.592 KM.

 

Optuženi se terete da su, u svojstvu vlasnika i direktora preduzeća “Elster-Commerce” d.o.o. Sarajevo, prilikom uvoza velikih količina sirove kafe iz inostranstva u BiH, podnošenjem lažnih faktura o fiktivno ostvarenom prometu, stvarali privid ostvarenog prometa, kafu nabavljali na crnom tržištu, te nezakonito prijavljivali ulazni odbitak PDV-a.

 

“Optuženi su na taj način utajili porezne obaveze PDV-a u ukupnom iznosu od 3.569.592,55 KM, za koji iznos su oštetili budžet i sve građane BiH, a za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist”, navedeno je u optužnici.

 

Istragom je utvrđeno postojanje više desetina falsifikovanih faktura za uvoz kojima su utajeni iznosi PDV-a u različitim iznosima, najčešće od 10.000, 20.000 KM, ali i drugim iznosima, te je kafa prilikom uvoza lažno prikazivana fakturama za uvoz soje, gline i slično.

 

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.

 

“Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala i finansijske dokumentacije”, naveli su u Tužilaštvu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *