Mogerini i Han: Na pomirenju graditi bolju budućnost

Politika

Povodom obilježavanja 23. godišnjice zločina u Srebrenici, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da, dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, žele iskazati saučešće preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote.

– Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi. Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama – navedeno je u izjavi.

Naglasili su da su njihovi partneri u regiji nedavno pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre komšijske odnose, te da kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

– Evropska unija će nastaviti da podržava građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu – izjavili su Mogerini i Hahn, saopšeno je iz Delegacije EU u BiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *