Savjet ministara usvojio nacrt budžeta institucija

Politika

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu jednoglasno je usvojio Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, rekao je nakon sjednice Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH.

 

Nacrta budžeta institucija i međunarodnih obaveza za ovu godinu iznosi 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, uz sredstva za otplatu vanjskog duga od 826 miliona KM.

 

Nacrtom Zakona o budžetu omogućeno je povećanje plata policajcima i povećanje toplog obroka za zaposlenike u budžetskim institucijama za dvije KM.

 

“Razlog za ovo je što smo 2012. godine donijeli odluke kojima smo smanjivali plate, topli obrok, naknade za prevoz… Korektnošću svih budžetskih korisnika i pregovorima sa sindikatima omogućeno je da i ovo bude implementirano”, pojasnio je Bevanda.

 

Predlagač ovog nacrta je Ministarstvo finansija i trezora BiH u tehničkom mandatu.

 

Nakon Savjeta ministara, nacrt budžeta biće upućen Predsjedništvu BiH, a potom bi se o njemu trebala izjasniti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Bevanda je rekao da su tehnički usaglašeni odgovori na 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Evropske komisije, nakon čega idu na potvrdu na sve nivoe vlasti, od kantona do nivoa BiH.

 

“Kada odgovori budu prevedeni na tri lokalna jezika i engleski oni će ići na potvrdu na sve nivoe vlasti u BiH – Republiku Srpsku, Federaciju BiH, Brčko distrikt, Savjet ministara i sve kantone”, pojasnio je Bevanda.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *